среда, 13. август 2014.

7 kuhinjskih tajni koje svaka žena treba da zna


Datum objave: 30. Novembar 2012. |  Rubrika Cool & KorisnoPraktični savjeti
Nikako nismo pobornici mišljenja da žena treba stalno da boravi u kuhinji. S druge strane, hrana se mora spremati, osim ako stalno ne izlazite po restoranima ili ne naručujete hranu. Kako biste uštedjeli malo vremena, pogledajte neke od “malih tajni velikih majstora kuhinje”.

Šećer

Ako već koristimo šećer, onda je bolje da se opredijelimo za njegovu smeđu varijantu. Kako bi smeđi šećer uvijek bio mekan i vlažan, u posudu u kojoj ga držite ubacite jabuku ili komadić hljeba. Kako biste spriječili stvrdnjavanje soli, u nju ubacite par zrna riže. Pored toga, u rižu uvijek možete ubaciti lovorov list te ćete na taj način spriječiti pojavu buba u njoj. Uzgred, isti trik možete primijeniti kod tjestenine i brašna. I, još da dodamo, smeđi šećer možete držati i u frižideru – provjereno ostaje mekan i svjež.

Sir

Tvrdi sirevi koji su omotani voskom veoma brzo se stvrdnjavaju (nakon što uklonite voštani omotač). Da biste to spriječili, sve što treba da uradite je da sir premažete slojem putera. Sir se neće stvrdnuti i zadržaće svoj ukus. Mekane sireve možete držati u zamrzivaču, ako vam je nešto od njih ostalo nakon obroka. Potrebno je da ih samo čvrsto zamotate i ubacite u frižider 24 sata prije serviranja.

Jaja

Ovaj trik možda već i znate, ali, nije na odmet da ga ponovimo: da biste utvrdili da li su jaja još uvijek dobra, nježno ih spustite u posudu sa vodom. Ako jaje potone, znači da je dobro. Nasuprot tome, ako jaje pluta u vodi, znači da je pokvareno i da ga trebate baciti.

Povrće

Održavanje svježine povrća može biti izuzetno težak posao. Srećom, postoji par malih tajni koje vam mogu pomoći u tome. Primjera radi, ako povrće držite u ladicama u frižideru, na dno ladice stavite papirne ubruse, jer će oni pokupiti vlagu zbog koje povrće gubi svoju svježinu. Takođe, umotajte svježe šampinjone ili pečurke u papirne ubruse i slobodno ih ubacite u frižider. Ako, uprkos najboljim naporima, vaša mrkva, celer, rotkvice i drugo povrće postaje smežurano, izrežite svježi kromprir, ubacite ga u ledenu vodu i nakon toga ubacite povrće. Ono će u tren oka ponovo postati hrskavo i ukusno.

Med

Vjerovatno ste imali slučaj kada su se u medu pojavili kristali. Ako niste znali, med nije kvarljiv te nema potrebe da ga bacate. Ukoliko se med kristališe, dovoljno je da ga, s vremena na vrijeme, ubacite u mikrotalasnu. U zavisnosti od jačine mikrotalasne, dvadeset do trideset sekundi je sasvim dovoljno. Nakon toga med izmiješajte. Nemate mikrotalasnu? Teglu sa medom ubacite u vrelu vodu na nekoliko minuta (postupak ćete možda morati ponavljati nekoliko puta uzastopno). Takođe, izmiješajte med nakon što ga izvadite iz vode.

Sok od limuna

Svježi sok od limuna je mnogo bolja i zdravija varijanta od kupovnog soka. Ali, šta se dešava kada vam je potrebno sasvim malo soka od limuna? Da ne biste sjekli limun (i eventualno ga bacali) dovoljno je da ga “probušite” i iscijedite taman onoliko soka koliko vam treba. Jednostavno, zar ne?

Začinsko bilje

Ako volite začinsko bilje, ali nikada nemate priliku da ga iskoristite prije nego uvene, nema potrebe da očajavate. Dovoljno je da ga zaledite! Sve što je potrebno da uradite jeste da dobro operete začinsko bilje, stavite ga u vrećice za zamrzivač i ubacite u zamrzivač. Ono će ostati u fantastičnom stanju čak i nekoliko mjeseci, lako ga je isjeckati, a vi ćete ga uvijek imati pri ruci.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...