уторак, 9. јун 2015.

Amerikanac u Srbiji započeo miran život na selu i organsku proizvodnju

http://zivetisaprirodom.info/reportaze/amerikanac-u-srbiji-zapoceo-miran-zivot-na-selu-i-organsku-proizvodnju/

1

Penzionisani Amerikanac, Piter Lukas, sa svojom suprugom Sanjom, život u višemilionskom Čikagu pre četiri godine je zamenio seoskom idilom u Pavlovcima, nadomak Rume, u podnožju Fruške gore.

Sa suprugom, čiji su koreni sa ovih prostora došao je u selo sa manje od 300 stanovnika i tu je podigao energetski efikasnu i ekološki prihvatljivu kuću. Penzionerske dane provodi  gajeći organsku baštu i radeći u svojoj stolarskoj radionici.

Органска башта
– Moja supruga potiče odavde, njena porodica je ovde živela od 1700-ih godina. Posle Drugog svetskog rata im je nacionalizovana imovina. Kada je srpska Vlada krenula u restituciju, sačekali smo da se njenoj porodici vrati zemlja koja joj je nekad pripadala. Smatrali smo da će nam dobro doći život na selu, a Pavlovci su dobar start –  govori Piter.

Поподневни одмор на трему

Piter Lukas je rođen u Čikagu, odgajen u Konetktikatu, a veći deo života je proveo u Minesoti. Njegov  deda je bio farmer u Čikagu, a za poljoprivredu kaže da mu je u genima.  Uživa u seoskom životu, tišini i predanom radu.
Za Srbiju i Pavlovce se odlučio jer sa američkom penzijom ovde može da finansira život kakav je zamislio na selu.
Divi se životu u Pavlovcima i Vojvodini, blizini Fruške gore, manastirima, okolnim mestima, životu u Novom Sadu, rekama Sava i Dunav.  Govori da mu mnogo toga nedostaje u Americi, ali da to nadomešta novim saznanjima o našoj zemlji.
Za kuću koju je sagradio u selu može se reći da je po meri čoveka i prirode. Kako se u Americi bavio dizajniranjem kuća, znanje je upotrebio da stvori sebi i ženi dom u Srbiji. Pomagali su mu meštani, a on je nadgledao poslove. Kuća je energetski efikasna, superizolovana, leti hladna, zimi topla.
Дом по мери човека
– Sve smo osmislili i dizajnirali supruga i ja. I kuću i dvorište. Zanimljivo je to da su se pre više decenija ovde kuće gradile od zemlje, iako tankih zidova, leti su bile hladne, zimi su bile tople. Sa novim materijalima, tehnologijama i stilovima, ljudi su napustili stare metode gradnje. Mi smo u ovu kuću uklopili nove tehnologije i stare materijale. Iskoristili smo sve sa stare kuće koja je nekada bila na ovom placu-ciglu, crep, kamen. Koristili smo i klima blokove. – objašnjava Piter Lukas.
Ovaj penzionisani Amerikanac još nije sasvim zadovoljan i nada se da će pomoću solarnih panela uspeti da obezbedi i električnu energiju za svoj dom. Govori da je ovakav život dobar, ali da ima još načina da se napreduje. A penzionerske dane provodi negujući vrt i baveći se organskom proizvodnjom na svom placu.
Ovo je drugo leto kako ubira plodove svog rada, tokom čije proizvodnje nije koristio hemikalije. Mala organska bašta služi i za dobijanje kvalitetnog i zdravog semena.  Osim toga, ovaj Ameriknac vreme rado provodi i u svojoj stolarskoj radionici i kaže da život prožet predanim radom je vredan življenja.

DSCF7214
Foto: Sofija Višanović

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...