уторак, 21. октобар 2014.

Oni haraju na Kembridžu, a išli su u isto odeljenje u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu

Autor: I. Kranjčević 21.10.2014. - 14:09 
Petorica brucoša u prepoznatljivim uniformama Kembridž Univerziteta, nisu samo to. Oni su na prestižni svetski univerzitet došli iz, dozvolićemo sebi da kažemo, prestižne Matematičke gimnazije u Beogradu i to iz istog odeljenja.
Petorka iz Matematičke hara Kembridžom
Petorka iz Matematičke hara Kembridžom | Foto: Matematička gimnazija

Luka Bojović, Ivan Tanasijević, Đorđe Žikelić, Miloš Stanojević i Andrej Ivašković upisali su ove godine slavni Triniti koledž za matematičke i tehničke nauke. Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović sa ponosom ističe da u ovom trenutku, baš na Kembridžu, studira više od dvadeset đaka ove škole.

Iznedrio više od 80 Nobelovaca

Univerzitet u Kembridžu, u istočnoj Engleskoj, svrstava se među pet najboljih na svetu, a smatra se najboljim u Evropi. Kembridž je iznedrio više od 80 dobitnika Nobelove nagrade, što je više nego bilo koji drugi univerzitet u svetu. Ima oko 20.000 studenata, od čega je dve trećine na osnovnim studijama.
- Prva generacija koja je upisala Kembridž iz Matematičke gimnazije bila je čuvena šestorka i oni su sada na doktorskim studijama na Kembridžu. Na svakoj godini ima naših đaka, a svi su oni na jedan od najboljih univerziteta na svetu otišli sa pregršt nagrada i medalja. Siguran sam da će i petorka koja je ove godine otišla, biti među najboljima - ponosno kaže direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

On napominje da Kembridž ima tradiciju da dekan fakulteta pošalje pismo školi iz koje dolazi njihov student, ukoliko je među najboljima u generaciji.

- Dve godine zaredom dobijao sam pisma dekana sa Kembridža. Tako je Luka Milićević bio najbolji student u svojoj generaciji, a prošle godine je Igor Spasojević, koji je sada na trećoj godini, bio je četvrti u klasi kao student matematike. Pratimo rezultate naših đaka i stalno smo u kontaktu sa njima. Oni jednom godišnje, tokom nedelje Kembridža u Matematičkoj gimnaziji, gostuju kod nas, pričaju mlađim kolegama o čemu uče i prenose iskustva - objašnjava Ognjanović.

Direktor dodaje da je naročito ponosan na činjenicu da su petorica brucoša potekla iz istog odeljenja, što to odeljenje čini sigurno najboljim u Evropi.

- Ne verujem da je i jedna druga škola iznedrila pet đaka iz jednog odeljenja, koji su upisali ovaj prestižni Univerzitet. Naši đaci studiraju matematiku, fiziku, informatiku i tehniku. Očekujemo da ćemo iduće godine na Kembridž poslati i dve maturantkinje, koje su ove godine konkurisale za upis na prestižni Univerzitet - dodaje Ognjanović.

Tri medalje u Rusiji za Matematičku

Ekipa Matematičke gimnazije osvojila je tri zlatne medalje na međunarodnom turniru za nadarene učenike u Permu u Rusiji. Oni su medalje osvojili iz matematike, fizike i programiranja. Na turniru koji je trajao od 18. do 20. oktobra takmičilo se 10 timova, a na takmičenje se dolazi po pozivu i pozivaju se samo zemlje čiji učenici godinama dominiraju na međunarodnim olimpijadama. Ove godine prvi put je učestvovala i Matematička gimnazija, a u timu su bili Marijana Vujadinović, Bogdana Jelić, Luka Vukelić i Nikola Jovanović.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...