субота, 29. новембар 2014.

Srpska slava na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa





http://www.bl-portal.com/vijesti/kultura/item/1407-srpska-slava-na-uneskovoj-listi-nematerijalnog-nasleda.htm


Porodična slava uvršćena je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, što predstavlja prvi upis kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

Odluku o upisu slave doneo je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom redovnom zasedanju održanom danas u sedištu Uneska u Parizu.

"Upis na Reprezentativnu listu Uneska od velikog je značaja za srpsku kulturu i njeno nematerijalno nasleđe", izjavila je pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean.

Kako je navela, ulazak na listu za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno znači i obavezu države članice da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasleđa na svojoj teritoriji.

Srbija je 2010. godine ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasleđa i iste godine je počela primena konvencije i stvoreni su uslovi da Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Za implementaciju konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja. Nominaciju Porodična slava za upis na listu pripremio je Etnografski muzej u Beogradu.

"Narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitinika pod nazivom slava ili krsno ime oblikovan je u srpskoj srednjevekovnoj državi. Današnju običajno-religisku formu slave praktikuju i pripadnici nekih manjinskih zajednica", rekao je na predstavljanju u Parizu član Nominacionog tima za upis slave u Reprezentativnu listu Uneska Marko Stojanović.

Prema njegovim rečima, značaj slave uvažava se i na individualnom i na opštedruštvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasleđe.

Centar za nematerijalno nasleđe Etnografskog muzeja priložio je Uneskovoj komisiji obimnu dokumentaciju koja na najbolji način ukazuje na značaj slave u srpskom narodu, pre svega kao simbola zajedništva.

Slavski obred sastoji se iz prethrišćanskih, hristijanizovanih i hrišćanskih elemenata, što skupa učvršćuje religijski i nacionalni identitet i podržava kulturnu raznolikost.

Republika Srbija predala je na razmatranje za 2015. godinu nominaciju za kolo, za upis na Reprezentativnu listu.

Pored slave i kola, u planu je još nominacija, registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije trenutno sadrži 27 elemenata, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Vlade Srbije.



Izvor:(TANJUG)

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...