уторак, 30. децембар 2014.

Ovo je jastreb Eva koja brani beogradski aerodrom!

Hani Girgiš, jedan od retkih srpskih sokolara, vlasnik je ove prelepe ptice i njih dvoje rade kao tim na beogradskom aerodromu.
Sokolar Hani Girgiš (31) i ženka jastreba Eva stara pet godina rade na aerodromu Nikola Tesla na rasterivanju ptica koje mogu da oštete motor aviona ako ulete u njega.
Hani Girgiš, jedan od retkih srpskih sokolara, vlasnik je ove prelepe ptice i njih dvoje rade kao tim na beogradskom aerodromu.
On se sa 23 godine našao na dvoru austrijskog grofa, gde je učio od najvećih majstora ove drevne evropske veštine.
Tamo mu se ostvarila i želja iz detinjstva: dobio je priliku da radi sa velikim surim orlom.
Iako je živeo i radio u zemlji gde je sokolarstvo podignuto na jedan sasvim novi nivo, Hani se vratio u Beograd, gde je trenutno i zaposlen.
Upravi JAT tehnike predočio je na koji način može pomoći u rešavanju problema koji su ih godinama mučili.
"Svuda u svetu, aerodromi koriste takozvanu biološku sokolarsku zaštitu, i time izbegavaju nesreće i kvarove aviona. Umesto da ptice truju hemikalijama, i rasteruju ih raznim mašinama koje su često neefikasne, ljudi koriste prirodne zakone. Kada aerodrom redovno nadleće grabljivica, manje ptice same napuštaju područje ili se sklanjaju.
Tako Eva svakoga dana patrolira hangarima u kojima se sklapaju i popravljaju avioni i sprečava manje ptice da svojim izmetom ili gnežđenem ugroze tehniku. Svoj pun potencijal ona bi pokazala tek kada bi nadletala piste i time štitila motore aviona u koje uleću male ptice i time izazivaju kvarove. Već četiri godine, ona je zaposleni jastreb, i svoj posao obavlja vrlo revnosno", ponosan je Hani.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...