недеља, 23. децембар 2012.

DECA ZA ORDEN: Na -22 pešače 20 kilometaraDRUŠTVO,
Autor: 
komentara
Miladin, Aleksandar, Anđela, Danijela Komatina, škola, pešačenje, mraz, veliki m
Svaki dan za male đake je nova borba
NOVI PAZAR - Deca za orden!
Tek male, dečje stope ostale u snegu do kolena iza poslednje mećave na Goliji odvele su ekipu Kurira do kuće Komatina, daleko u planini. Tom prtinom, snegom koji je često veći od njih, male Anđela (8) i Danijela (6) svakodnevno pešače po tri-četiri kilometra od kuće do škole, same kroz planinu.

- Ja se, čiko, plašim da me u šumi ne pojede lisica - kaže mala Danijela.Njihova starija braća Miladin i Aleksandar, đaci osmog i sedmog razreda, pravi su heroji planine. Za orden. Oni do škole u Osaonici i nazad pešače i 20 kilometara dnevno. Kako - znaju samo oni sami.

Oskudica

Pre nedelju dana Aleksandar se zamalo nije smrzao u Goliji. Temperatura je bila minus 22.

- Našao sam ga u pet posle podne, po mrklom mraku, na dva kilometra od kuće. Bile su mu smrznute i ruke i noge. Išao je poslednjim atomima snage. Nije imao telefon kod sebe, jedva smo ga našli - kaže Aleksandrov otac Vukosav Komatina.

- Krenuo sam iz škole kad je naišla mećava. Zalutao sam u šumi, ništa se nije videlo, bojao sam se da se Cigo, moj pas, i ja ne smrznemo - kaže Aleksandar.

Vukosav, veli, nema novca da deci plati prevoz do škole. Zato Aleksandar i Miladin i pešače toliko.

- Neću da grešim dušu, čovek koji vozi decu iz sela poveze ih kad može, ali nije dužan da ih vozi za džabe. Mora da sipa gorivo, a to je skupo. Aleksandru i Miladinu za prevoz treba 6.000 dinara mesečno, ja toliko nemam - kaže Vukosav.

Krave im imovina

Komatine, Vukosav i Radmila, koji imaju šestoro dece, žive od dečjeg dodatka i tri krave koje drže.

- Imamo za brašno i ostale namirnice, ali za prevoz nemamo. Tanki smo, sanjamo o polovnom traktoru, tad bih vozio decu u školu, ali nemamo ni za toliko - kaže Vukosav.

- Deca u školu idu u gumenim čizmama. Uveče dođu zaleđeni. Jaknice nose po tri-četiri godine, za bolje nemamo - kaže majka dece Radmila.
Učitelji ih prate do kuće

- Miladin i Aleksandar u školu idu ujutru pre šest sati, po mrklom mraku. Potom kreću i Anđela i Danijela. Kad je nevreme, učitelj Fahrudin Ljajić devojčice doprati kući, a i Miladinovi i Aleksandrovi nastavnici i direktorka škole u Osaonici brinu, pomažu koliko mogu - kaže majka Radmila.

Pomozimo

Ljudi dobre volje mogu pomoći ovoj porodici. Adresa porodice Komatina je: Vukosav Komatina, selo Radaljica, 36314 Štitare, a broj računa u Eurobank EFG je 250 - 4120022941200-98.
Škola im na prvom mestuŠkola im na prvom mestu

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...