MAJKE i ćerke često imaju posebnu vezu, a psiholozi tvrde da posle turbulentnog perioda adolescencije mnoge "pravu" vezu izgrade tek u zrelom dobu ćerke, odnosno onda kada zasnuje svoju porodicu, a majka postane baka. Mnoge majke i ćerke tada postanu vrlo bliske, dele tajne i iskustva. Ali, psiholozi tvrde da ne treba sve pričati majci! Posebno ne bračne tajne. 
Prva na listi informacija koju ne treba da podelite sa majkom je sumnja da vas suprug vara.
Čak i ako to nije istina ona će promeniti odnos prema zetu i nikada ga više neće gledati "istim očima". Ukoliko se vaše sumnje obistine i partner vas zaista vara, sa majkom ih podelite samo ako ste potpuno sigurni da ćete mu oprostiti i da ćete ostati zajedno. U suprotnom, majka neće zaboraviti izdaju i bol koji je zet naneo njenoj ćerki, čak i kada ona sama to zaboravi.
Druga na listi "tajni" koju treba da čuvate su podaci o finansijama. To ne znači da vaša majka ne sme da zna kolika vam je plata, već da je ne opterećujete pričama o dugovima ili pozajmicama. 
Najveći procenat majki se jako optereti kada joj ćerka da takve informacije, a posebno je problematično kada nije u stanju da vam pomogne. Na duže staze to prilično loše može da utiče na majčino zdravlje i psihičko stanje.

Treća na listi "tajni" je seksualni život. Bez obzira što ste odrasli i što odavno imate svoj život i intimu, za svoju majku ste još uvek dete, a istraživanja su pokazala da je za čak 49% majki priča o seksu sa ćerkom neprijatno iskustvo!

Psiholozi savetuju da majkama ne pričate ni o svojim vanbračnim izletima, kao ni ako vam se kojim slučajem dopada porodični prijatelj. Koliko god vaša majka bila slobodumna i širokih shvatanja, "jaz generacija" je nešto što malo koja uspeva da prevaziđe.

Ako baš ne možete da to zadržite za sebe, radije se poverite tetki ili prijateljici, savetuju stručnjaci. One vas jako vole, ali vam nisu majke, pa će drugačije protumačiti ono što pričate.
I nikada, ali baš nikada nemojte da kritikujete majčine vaspitne metode, osim ako ne želite da se posvađate. Istraživanja pokazuju da je za čak 62% majki najgore što mogu da čuju da njihova deca nisu bila zadovoljna svojim detinjstvom i načinom na koji su ih odgajale
.