четвртак, 24. фебруар 2011.

Kako da smanjite racun za struju


Račun za struju je nešto što možete sa lakoćom da promenite i smanjite kako bi vam ostalo više novca u kućnom budžetu

Račun za struju je nešto što možete sa lakoćom da promenite i smanjite kako bi vam ostalo više novca u kućnom budžetu. Otkrivamo vam kako da rukujete aparatima, da se kilovati ne bi gomilali.

NOĆNI RAD
Ako imate dvotarifno brojilo za struju, potrudite se koristiti veš mašinu, mašinu za sušenje veša i pranje sudova kada je struja jeftinija. Ako vas mrzi da ustajete noću i podešavate programe, kupite programator, namontirajte mašine i one će se uključiti tačno u ponoć.

MAŠINA ZA PRANJE
Kada kupujete novu mašinu proučite uputstvo - svaki model ima više različitih programa za pranje, mogućnosti regulisanja količine vode i broja okretaja bubnja. Bubanj uvek napunite do maksimuma. Pola mašine se ne isplati da uključujete, ali znajte i da pretrpana mašina troši više struje za lošije rezultate pranja. Perite na nižim temperaturama: i na 30 i 40 stepeni - pranjem na 30 stepeni štedimo 40 odsto struje u odnosu na program rada pri 40 stepeni. Birajte kraće programe pranja, jer retko kad peremo toliko prljav veš koji traži produžen program pranja. Ne koristite previše deterdženta. Današnja sredstva za pranje su koncentrisana i dovoljno jaka.

PRAVILNO PROSTIRANJE
Pegla troši više struje od mašine i šporeta. Peglajte kad je struja jeftinija, a kad prostirete veš budite uredni - uštedećete makar sat vremena peglanja. Čim uključite peglu, dok se još greje, počnite posao sa osetljivom garderobom. Zatim uzmite pamučne stvari, a na kraju lanene stvari. Koristite peglu sa teflonskom podlogom - brže pegla, lakše klizi i manje troši.

KUPITE MAŠINU ZA SUDOVE
Pranjem u mašini potroši se mnogo manje vode nego ručnim pranjem, pa je to, usprkos trošenju struje, ekonomičniji način pranja. Standardna mašina, na primer, u jednom ciklusu potroši 15-28 litara vode, a najnaprednije samo 14 litara - što je oko 80 odsto uštede u odnosu na ručno pranje.

BRIŠITE, NE USISAVAJTE
Pre usisavanja odmaknite nameštaj koji bi mogao da vam smeta. Ako imate usisavač s kesom, redovno ih praznite - kada su kese pune usisivač troši više struje. Snaga usisavanja je slabija i ako crevo nije dobro pričvršćeno. Površine kao što su parket, laminat, pločice brišite džogerom.

GASITE MAKAR I MONITOR
Kompjuter ugasite kad ga ne koristite. Paljenje i gašenje ne iziskuje dodatnu energiju, niti opterećuje uređaj. Računar u stanju pripravnosti troši 24 odsto energije koju troši dok radi. Skrin sejver ne štedi struju - ugasite barem monitor, jer on troši više od polovine ukupne energije.

KUVALO
Ako vam treba samo vruća voda za čaj koristite kuvalo za vodu, a nekoristite šporet. Redovno ga čistite od kamenca, jer ako se nakupi kamenac, trošiće dvostruko više struje. Grejte samo količinu vode koja vam je potrebna.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...