среда, 5. септембар 2012.

10 fenomenalnih čorbi koje morate da probate



Blic žena, Branka Gajić, Foto: Shutterstock, 05. 09. 2012. 00:02
Spremite ukusne starinske čorbe od povrća po receptima Mladene Gojković, autorke zbirke „Srpska narodna kuhinja“



HLADNA ČORBA OD SPANAĆAPOTREBNO JE
500 g svežeg spanaća, 2 glavice crnog luka, šoljica pirinča, šoljica ulja
PRIPREMA
Luk sitno iseckajte i dinstajte ga na ulju, u poklopljenoj posudi, povremeno dodajući pomalo vode. Spanać isecite na rezanca i sa pirinčem ubacite u omekšali luk. Dinstajte dvadesetak minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Potom nalijte pola litre tople vode i kuvajte još desetak minuta. Čorba se na trpezu iznosi hladna.

ČORBA OD TIKVICA
POITREBNO JE
3 tikvice, 2 veze mladog crnog luka, 3 kašike ulja, 2 kašike bra­šna, mirođija, so
PRIPREMA
Tikvice oljuštite i izvadite im sredinu, a luk iseckajte i propržite ga na ulju. Tikvice isecite na sitne kocke i pržite ih s lukom desetak minuta. Poprašite brašnom, promešajte, pa nalijte sa pet-šest šolja tople vode. Kad provri, kuvajte još pet minuta, a potom dodajte seckanu mirođiju i soli po ukusu.

ČORBA OD PEČURAKA
POTREBNO JE
250 g pečuraka, 2 kašike projinog brašna, šoljica ulja, so
PRIPREMA
Pečurke isecite na režnjeve, stavite ih u posudu s uljem, pa na tihoj vatri dinstajte dok ne omekšaju. Nalijte toplom vodom i lagano sipajući dodajte projino brašno. Čorba je gotova kada se brašno skuva.

ČORBA OD KARFIOLA
POTREBNO JE
glavica karfiola, brašno, jabukovo sirće, šolja ulja, so
PRIPREMA
Karfiol prepolovite, pa jednu polovinu skuvajte pazeći da karfiol ne bude previše mekan, a potom ga ocedite. Drugu polovinu sitno isecite i pržite s brašnom na ulju, a potom sjedinite s kuvanim i izgnječenim karfiolom. Nalijte mlakom vodom, začinite po ukusu i kuvajte pola sata. Po želji čorbu procedite i začinite jabukovim sirćetom.

PARADAJZ ČORBA S PARADAJZOM
POTREBNO JE
500 g svežih pečuraka, glavica crnog luka, peršunov list, 0,5 l paradajz soka, crvena začinska paprika, ulje, so, kašičica šećera
PRIPREMA
Seckani luk propržite na ulju, dodajte seckan peršunov list i malo crvene začinske paprike. Promešajte i dodajte isečene pečurke, pa sve dobro izdinstajte. Kada pečurke omekšaju, nalijte litar mlake vode, a kad provri, dodajte paradajz sok i šećer. Kuvajte još malo i po ukusu posolite.

SUPA OD PERŠUNA
POTREBNO JE
2 veze peršuna, 2 kašike brašna, kašika ulja, 3 kriške dvopeka, biber u zrnu, mleveni biber, jabukovo sirće, so
PRIPREMA
Propržite brašno na zagrejanom ulju, pa u posudu nalijte pet šolja vode. Dodajte biber, posolite i pustite da vri. Peršun dobro operite i iseckajte ga zajedno s peteljkama, ubacite u posudu i kuvajte još pola sata. Skinite s vatre i začinite jabukovim sirćetom. Pre iznošenja na sto ubacite izlomljen dvopek

ČORBA OD LUKA
POTREBNO JE
5 glavica crnog luka, manji koren celera, 2 kašike maslinovog ulja, 1 limun, so, biber
PRIPREMA
Luk isecite na rebarca i kuvajte ga sa kockicama celera dok sve ne omekša. Procedite i propasirajte luk i celer, pa nalijte vodom i vratite na vatru. Dodajte maslinovo ulje, kratko prokuvajte i začinite solju i biberom. Sklonite s vatre i dodajte sok od jednog limuna.

ČORBA OD MIROĐIJE
POTREBNO JE
2 veze mirođije, 2 čena belog luka, manja glavica crnog luka, biber u zrnu, ulje
PRIPREMA
Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na ulju sa malo vode. Iseckajte mirođiju i beli luk, sastavite sa izdinstanim crnim lukom i dinstajte nekoliko minuta uz stalno mešanje. Ubacite biber, posolite i nalijte sa pola litra tople vode. Poklopljeno kuvajte pola sata. Po želji, možete da zakiselite čorbu.

ČORBA OD KROMPIRA


POTREBNO JE1,5 kg krompira, 500 g šargarepe, veza zeleni, 3 glavice crnog luka, 1 koren celera, 250 ml soka od paradajza, peršun, so, biber, ulje, crvena začinska paprika PRIPREMA
Iseckan luk dinstajte na ulju desetak minuta, dodajući pomalo vode. Pred kraj dinstanja poprašite crvenom začinskom paprikom i nalijte vodom. Dodajte sitno isečeno povrće i sok od paradajza, pa ostavite da vri pola sata. Začinite po ukusu, a na kraju obilno pospite seckanim peršunom.

ČORBA OD BORANIJE
POTREBNO JE
500 g boranije, 2 šargarepe, glavica crnog luka, nekoliko čenova belog luka, pola šolje mleka, biber, so, ulje
PRIPREMA
U litar i po vode kuvajte boraniju i šargarepu isečenu na kolutove. Na ulju propržite sitno iseckan crni i beli luk, a kad povrće omekša, u vodu ubacite propržen luk. Začinite po ukusu i na kraju dodajte mleko ili kiselu pavlaku.
  

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...