уторак, 4. септембар 2012.

Tri ključa za srećnu i dugovečnu vezu

Zoran Milivojević, psihoterapeut, Foto: Shutterstock, 04. 09. 2012. 00:02

Svima nama je usađeno verovanje da se suprotnosti privlače i da je za sreću najbitnija velika ljubav. Izgleda da se baš u tim idejama krije seme nesrećnih ljubavi, kaže Zoran Milivojević, psihoterapeut.
 
   LJUBAV NIJE DOVOLJNA
Mnogi misle da je za uspešnu vezu dovoljna fatalna ljubav. Postoje, međutim, parovi koji se jako vole, ali imaju toliko različite predstave o tome kako veza treba da izgleda, da često dolaze u konflikte, zbog kojih je njihova veza hronično nestabilna.
– Glavna odlika parova koji su u stabilnim vezama jeste to što imaju isti odnos prema važnim životnim pitanjima. Iako među njima postoje brojne razlike, ipak su saglasni u vezi s temeljnim vrednostima i načinima na koje se te vrednosti ostvaruju – ističe Zoran Milivojević, psihoterapeut.
Na primer, ako se partneri razlikuju po tome koliko su im važna deca, onda se između njih pojavljuje jedna od temeljnih razlika.
– Posledica je da će uvek jedno biti nesrećno: ili će osoba koja želi dete, a nema ga, biti uskraćena, ili će osoba koja ne želi dete, a od nje se očekuje da ga ima, biti pod pritiskom. Slično je i ako je jednom od njih važan novac, a drugome ne. Prva osoba će drugu doživljavati kao rasipnu i neodgovornu, a druga će prvu doživljavati kao materijalistu, koji zbog novca zapostavlja prave vrednosti.
 
 
PRESTANITE DA GA MENJATE
Ima nekoliko stvari koje većina muškaraca neće tolerisati svojim partnerkama. Možda neki od njih imaju visok prag tolerancije, ali znajte da i za to postoje razlozi. Prvi je nisko samopoštovanje, drugi je ravnodušnost prema vama i vezi, a treći je, možda, druga žena.
– Odustanite od ideje da partner treba da se promeni. Ako ga volite, prihvatite ga takvog kakav jeste. Ako vam nešto kod njega smeta, razgovarajte o tome normalno. Kritikujte postupke, a ne ličnost. Nemojte biti očajni i nezadovoljni zbog svega što on uradi ili kaže. Mnogi muškarci napuste svoje supruge ili devojke jer su ih ove ubedile da su nesrećne samo zbog njih. Paradoksalno, iste te žene tvrde da je baš taj čovek ljubav njihovog života!
Poenta je da ne treba da mrzite onoga koga volite. Treba da budete s njim zbog onoga što on jeste, a ne zbog onoga što želite da napravite od njega. Takođe, ne insistirajte na besomučnim raspravama i analizama jer muškarci takve priče doživljavaju potpuno drugačije od žena.
– Pokažite mu postupcima šta želite a šta ne, sa čime se slažete a sa čim ne. Ako ste mu bitni, shvatiće to, a vi ćete izbeći nepotrebno gubljenje energije.
 
 
DA LI STVARNO VOLITE SEBE
Većina ljudi ima neki karakterističan način na koji voli i iskazuje ljubav, i taj obrazac ponavlja. Postoje, međutim, krajnje zbunjujući obrasci. Na primer, neko se jako trudi da osvoji simpatiju, a kad u tome uspe, počne da se ponaša destruktivno. Kad partner to više neće da trpi, on raskida. I tada ponovo ulaže veliku energiju da partnera vrati, da bi, kada se ponovo oseti prihvaćenim, nastavio sa nemogućim ponašanjem.
– Čovek mora da zavoli sebe da bi osetio ljubav drugog. Pred unutra­šnjim konfliktom potrebe da se bude voljen i uverenja da je to nemoguće i najjača ljubav gubi trku – priča Zoran Milivojević.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...