недеља, 6. јануар 2013.

6 recepata za srećno Badnje veče



Blic žena, Foto: Shutterstock, 06. 01. 2013. 12:48
Komentara 0 | Preporuka 1
Veče uoči Božića provodi se u krugu porodice, uz večeru koja sledi posle unošenja badnjaka u kuću. Veruje se da trpeza treba da bude bogata, puna različitih jela, da bi naredna godina bila puna izobilja.


ZAPEČENA POSNA SARMA
POTREBNO JE
20 liski kiselog kupusa, 2 veća praziluka, 3 čena belog luka, 300 g semenki suncokreta, 200 g pirinča, 2 šargarepe, suvi peršun, biber, so, začinska paprika, 200 ml ulja
PRIPREMA
Semenke suncokreta i pirinač potopite u toplu vodu da ogreznu, te ih ostavite da stoje oko 15 minuta. Praziluk očistite, nasecite i propržite, zatim dodajte proceđene semenke suncokreta i pirinač. Dodajte naseckan beli luk, narendanu šargarepu i začine po ukusu. Sve dobro promešajte, pa kada se smesa ohladi, njome filujte liske kupusa i zavijajte sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte zaprškom od začinske paprike i ulja i pecite poklopljene oko dva sata.

AROMATIČNE KUGLICEPOTREBNO JE
1 kg krompira, 125 g margarina, praziluk, 3 čena belog luka, ulje, suvi biljni začin
PRIPREMA
Krompir očistite, obarite i ocedite. Dodajte margarin i suvi biljni začin i sve umutite mikserom. Umešajte seckani beli luk, pa kada se smesa ohladi, nauljenim rukama pravite kuglice. Prazliluk isecite i propržite, te njime prelijte kuglice

PAPRIKE PUNJENE PASULJEM
POTREBNO JE
500 g pasulja, 4 glavice crnog luka, 8 kiselih paprika babura iz turšije, biber, ulje, so
PRIPREMA
Pasulj skuvajte sa nasečenim crnim lukom i ocedite ga.Sve sameljite, dodajte ulje i biber po ukusu. Tom smesom punite babure iz turšije. Preostali pasulj stavite na dno pekača, a preko njega poređajte paprike i kratko zapecite u rerni.

STARINSKI PREBRANACPOTREBNO JE
500 g pasulja, 1 kg crnog luka, biber, so, začinska paprika, ulje
Priprema
Pasulj skuvajte i posolite. Luk isecite na rebarca, pa ga propržite na
ulju. Kada postane staklast, dolijte malo vode. U zemljanu posudu
stavljajte red pasulja, pa red luka. Prelijte uljem, pobiberite i pospite začinskom paprikom po ukusu, pa sve zapecite u rerni.

KORPICE SA SARDINOM
POTREBNO JE
16 šampinjona, 2 konzerve sardine, crvena pečena paprika, 100 g biljnog sira, limun, biber, so
PRIPREMA
Šampinjone očistite, isecite stabljiku, a šeširiće poređajte u
nauljen pleh. Sardine izmiksujte u blenderu zajedno sa uljem
iz konzerve. Dodajte seckanu papriku i naseckane stabljike. Umešajte sok od limuna, mleveni biber i so po ukusu. Punite šampinjone tom smesom i zapecite ih u rerni petnaestak minuta. Potom ih izvadite, pospite rendanim biljnim kačkavaljem i pecite još malo da se sir istopi.

PODVARAK SA SUVIM ŠLJIVAMAPOTREBNO JE
250 g crnog luka, 1 kg kiselog kupusa, 2 lista lovora, 150 g seckanih suvih šljiva, 50 g pirinča, ulje, začinska paprika, biber
PRIPREMA
Seckani crni luk izdinstajte na ulju. Dodajte mu ribanac i lovor, pa sve dinstajte na tihoj vatri da omekša. Ubacite seckane suve šljive i napola skuvani pirinač, začinsku papriku i biber po ukusu. Sve izmešajte i preručite u nauljenu posudu za pečenje.
Pecite u rerni od 40 minuta do jedan sat, dok ne dobije lepu boju.


  
Povezane teme: Badnji danpostposna jela

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...