понедељак, 7. јануар 2013.

Квадратура круга



У првом, новогодишњем издању Квадратуре круга, Бранко Станковић нас води у Шабац, град који је пре готово два века крупним корацима газио ка Европи и био први у Србији у много чему...
Први клавир у Србији огласио се у Шапцу, као и прва музичка клапа коју је предводио Јосиф Шлезингер. Први фијакер у нашој земљи упрегнут је пред конаком Јеврема Обреновића у Шапцу, господаром шабачке нахије и братом Милоша Обреновића.
2zxqr1t.jpg
Јеврем је једини био писмен међу Обреновићима и пошто је део живота провео на западу трудио је са да у Шабац уведе многе новине које су до тада виђане само у пречанским градовима.Тако је у Јевремово доба урађен први просторни план Шапца са улицама које су се секле под правим углом, а у том граду се  појавио и први застакљени прозор у Србији. До тада су прозорска окна затварана хартијом пенџерлијом. У Јевремово доба одиграна је и прва позоришна представа у Србији, а у Шабац је стигао и први метални, стилски кревет са душеком. До тада се у Србији спавало на сламарици и у кревету начињеном од дрвета.
353032_24.jpg
Шапчани су први у Србији имали ветеринара и прву апотеку и били пионири у још много чему. Аутор Квадратуре круга, користећи обилну архивску грађу, нас враћа у златно доба Шапца, али нам истовремено показује по чему је још Шабац данас познат и шта је сачувао, а шта изгубио од некадашњег сјаја.
Aristid_Ekonoma,_Jevrem_Obrenovic_(1850-1860).jpg

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...