четвртак, 30. август 2012.

Srbin najbolji harmonikaš na svijetu!

30.08.2012. 13:26


Pobjedom na Svjetskom kupu u italijanskom gradu Spoleto mladi beogradski harmonikaš Petar Marić potvrdio svoju šampionsku poziciju
Pobjedom na Svjetskom kupu u kategoriji digitalne harmonike u italijanskom gradu Spoleto mladi beogradski harmonikaš Petar Marić potvrdio je svoju šampionsku poziciju.

Marić je osvojio prvo mjesto u oblasti električne harmonike u izuzetno jakoj konkurenciji, ispred drugoplasiranog predstavnika ruske škole i trećeplasiranog Francuza. On je oduševio  devetočlani žiri i publiku izvodeći djela Viktora Vlasova, Risara Galiana i moderni elektronski tango koji je sam napisao i aranžirao specijalno za ovu priliku.

Marić se u rodni Beograd, u kome ima brojnu i vjernu publiku, već vraćao sa titulom šampiona harmonike, prvi put 2006. godine (Norveška) u oblasti klasične muzike u kategoriji juniora, zatim 2010. (Hrvatska) kada je ostvario dvostruki trijumf u oblastima klasične i variete muzike.

Dvadesetdvogodišnji Beograđanin Marić u izjavi Tanjugu istakao je da je pobjedom u Spoletu na Kupu za harmonikaše u kategoriji digitalne muzike postao prvi u istoriji ovog prestižnog takmičenja, dugoj 65 godina, kome je pošlo za rukom da pobjedi u četiri kategorije.

Po povratku sa ovog takmičenja virtuozni mladi umjetnik Marić rekao je da je presrećan što su se njegov rad, uloženo vrijeme, sav proliven znoj za pripremu najvećih svjetskih takmičenja i svi teški trenuci porodice, pogotovo na početku njegove karijere, po ko zna koji put, isplatili.

"Pošto sam već uspio da objedinim pobjede na četiri najveća takmičenja za harmoniku, počevši od Svjetskog kupa, Svjetskog trofeja, Klingenthala i Castelfidarda, a pravilo glasi ko pobjedi na jednom od tih takmičenja nema više pravo da se takmiči na njemu, moraću da se posvetim koncertiranju i uživanju u muzici bez takmičarskih poena", kazao je Marić.

Oduševljen toplim prijemom svoje kompozicije u Italiji, Marić u budućnosti želi da stvara što više svoje muzike. Takođe se iskreno nada da će veoma brzo uspjeti da približi muziku harmonike mladima i doprinijeti popularizaciji ovog instrumenta u Srbiji na drugačiji način od postojećeg.

Marić je muzičko obrazovanje počeo rano, u petoj godini u muzičkoj školi "Dr Vojislav Vučković" kod istaknutog muzičara i pedagoga Aleksandra Nikolića sa kojim i danas često dijeli koncertni podijum širom svijeta.

Poslije studija u Parizu kod jednog od vodećih pedagoga u svijetu harmonike Frederika Dešampa, završava finalne studije u Bratislavi kod profesora Tibora Raca.

(Tanjug/MONDO)

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...