среда, 26. септембар 2012.

Zdrava ishrana: 5 namirnica koje treba da jedete svaki dan


Mariota Vlaisavljević, Foto: SHUTTERSTOCK, 25. 03. 2010. 00:04
Komentara 0 | Preporuka 0
Uz naše predloge oslobodićete se mita da je zdrava hrana skupa i da ju je teško pripremiti. Dovoljno je da u  jelovnik uvrstite ovih pet namirnica i ne morate da se preispitujete da li dovoljno činite za svoje zdravlje.
 
 
Pravilna ishrana i zdrava hrana svakako treba da obeleže vaš dan. Postoji poduži spisak namirnica koje “traži” naš organizam a mi vam prenosimo samo one najosnovnije koje su svima dostupne
LISNATI ZELENIŠ
Ovo povrće bi trebalo što češće unositi u organizam. Iako nutricionisti savetuju da se svakodnevno troše, nastojete da ga jedete što više kad mu je sezona. Zelje, spanać i blitva neka često budu u vašem tanjiru, to je tzv. “lisnati zeleniš“. Ovo povrće se nalaze folati i vitamini A i C koji pomažu u borbi protiv raka. Samo šolja obarenog zelja dnevno može biti dobra prevencija dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

KOŠTUNJAVI PLODOVI
Nutricionisti savetuju da ishranu obogatite orasima, bademima, lešnicima, jer su izuzetno bogati prirodnim vlaknima. Vlakna povoljno utiču na digestivni i proces varenja, dobra su zamena za čips i druge nezdrave grickalice.

 
LUK
Studije su pokazale da kada jedete luk, bilo koju vrstu, smanjujete sve simptome astme i umanjujete mogućnost da obolite od raka želudca. Ako ne volite da ga jedete sirovog, dodajte ga u supu, salatu, namaz…Što je luk ljući, njegovo dejstvo je izraženije.

 
ŽITARICE
Umesto belog pirinča uvek koristite smeđi – on je izgubio manje od svojih nutritivnih vrednosti tokom prerade. Takođe, ako pripremate pastu, neka bude od integralnih žitarica i rezanaca. Smanjićete unos masti i kalorija.

 
JOGURT
Ako je jogurt svakodnevno na vašem meniju, nikada nećete imati problema sa varenjem. Ako ne znate koji da odaberete, pošto ih je zaista mnogo na tržištu, proverite sastav. Oni jogurti koji u sebi imaju aktivnu kulturu, probiotik i neka druga vlakna trebalo bi da budu vaš izbor.
 

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...