среда, 23. мај 2012.

Тужно сјећање на 12 беба – 20 година од смрти беба у бањалучком породилишту



Поводом 20. годишњице смрти беба у бањалучком породилишту, данас 22. маја, положени су вијенци на спомен обиљежје „12 беба“ у центру града. Вијенце су положили предсједник Републике Српске, Милорад Додик, делегација Владе РС на челу са предсједником Александром Џомбићем, градоначелник и предсједник Скупштине града, Драгољуб Давидовић и Слободан Гаврановић, делегација Парламента БиХ, затим представници невладиних организација и грађани.
Предсједник РС, Милорад Додик, рекао је у свом обраћању да ова трагедија ни након 20 година никога не може оставити равнодушним.
„То је било вријеме када је недостајао разум на свим странама. Тај велики свијет у који смо тада имали повјерења, показао се потпуно нехуманим, јер је само један телефонски позив могао спасити ову дјецу, тиме што би био одобрен лет авиона са кисеоником. На жалост, то се није десило. Исти тај свијет неколико година касније појавио се овдје, бацајући бомбе по нама. Несумњиво је да они никада нису хтјели разумјети обични, мали свијет и њихове животе. Судбина 12 беба није могла бити ријешена овдје, већ се о томе одлучивало у неким далеким дестинацијама“ – нагласио је Додик.
Он је додао да данас обиљежавамо дан који мора да живи у свима нама и који никада не смијемо заборавити, те увијек требамо бити уз породице настрадале дјеце.
„Вријеме страдања нас упозорава да данас морамо очувати мир и стабилност, те посветити се младим нараштајима“ – поручио је предсједник Републике Српске.

Градоначелник Бање Луке, Драгољуб Давидовић, казао је да се сваке године окупљамо код спомен обиљежја како би оживјели сјећање на смрт 12 беба у бањалучком породилишту.
„Када застанете поред овог споменика, само се намеће питање: зар је баш тако морало бити и зашто су људи били толико сурови према тек рођеној дјеци? У наш град долазе званичници из многих земаља и ово мјесто треба да посјете заједно с нама, да им испричамо шта се десило те 1992. године. То може сасвим сигурно допринијети томе да исправимо црно-бијелу слику која још увијек влада у свијету о рату у БиХ – о томе да је само српски народ крив“ – истакао је градоначелник.

У име родитеља настрадале дјеце, присутнима се обратила Жељка Тубић. Онa је рекла да не може опростити овај злочин и упитала зашто је њено и наручје осталих мајки остало празно.
„Нека знају сви да ниједну ноћ у ових 20 година нисам заспала мирно, а да нисам помислила на своје уснуло чедо. Ми, мајке страдале дјеце, држаћемо се заклетве и док смо живе причаћемо о страхоти која нам се десила, како би људи сазнали о злу и нечовјештву страних моћника“ – није крила бол и огорчење Тубићева. 

Подсјећамо, маја 1992. године, у бањалучком породилишту умрло је 12 беба због недостатка кисеоника. Кисеоник није могао бити допремљен копненим путем због блoкаде Бање Луке, а ни ваздушним путем због одлуке Савјета безбједности о забрани летења изнад БиХ.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...