понедељак, 21. мај 2012.

Penzionere vraćaju u učionice

Penzionere vraćaju u učionice

BANJALUKA - Osnovne škole širom RS uskoro će se suočiti sa velikim problemom jer je više od 100 nastavnika matematike spremno za odlazak u penziju, a nema dovoljno mladog kadra da ih zamijeni.
Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u 63 osnovne škole u RS nastavu matematike već ove godine izvode 73 neverifikovana nastavnika, što je za 24 odsto više nego lani.
"Prema dobijenim podacima, 120 nastavnika ima 60 i više godina starosti, a 141 nastavnik ima od 36 do 40 godina staža", kazala je Branka Rogač, portparol Ministarstva.
U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" iz Jezera suočili su se s ovim problemom. S obzirom na to da se na konkurs nije javio nijedan diplomirani matematičar, morali su da angažuju neverifikovanog nastavnika - inženjera da predaje matematiku.
"Imamo jednog nastavnika matematike, a kako su nam za pokrivanje nastave potrebna dva, morali smo angažovati kolegu koji je inženjer po struci. Konkurs smo raspisivali nekoliko puta, ali nijednom se nije javio diplomirani profesor matematike", kazao je Radomir Nikolčić, direktor OŠ "Vuk Karadžić".
Dragorad Vasić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Bijeljini i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Semberije, kaže da u ovom dijelu RS trenutno nedostaju tri nastavnika matematike.
"U gradskim školama trenutno nema mnogo problema jer je dio nastave pokriven angažovanjem nelicenciranih nastavnika. Ipak, to je privremeno rješenje, do narednog konkursa, jer moramo angažovati stručno osoblje", kazao je Vasić.
Evidentno je da se iz godine u godinu, uprkos nastojanjima resornog ministarstva da kroz sufinansiranje i stipendiranje studenata koji studiraju matematiku obezbijedi potreban kadar, javlja problem organizacije i realizacije nastave matematike.
"Škole nisu u mogućnosti obezbijediti stručno zastupljenu nastavu matematike jer na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS nema potrebnog kadra pa su u obavezi da, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Uputstvu o angažovanju neverifikovanih lica na mjesto nastavnika, prime inženjere određenih struka i zanimanja", kazala je  Rogačeva.
Da bi se ovaj problem prebrodio, budući da se radi o specifičnom predmetu čije je kvalitetno usvajanje preduslov za dalje školovanje u srednjim školama i na fakultetima i nakon brojnih konsultacija, resorno ministarstvo dozvolilo je da se za izvođenje nastave matematike mogu angažovati penzionisani radnici koji žele da ponovo rade, te koji su psihofizički sposobni.
Odluka se odnosi samo na angažovanje nastavnika matematike, a Ministarstvo je o svemu upoznalo i Prosvjetnu inspekciju kako se prilikom inspekcijskih pregleda ne bi javljali problemi.  
Isti problem imaju i srednje škole u RS kojima, prema iskazanim potrebama za 2011/12. školsku godinu, nedostaje 51 profesor matematike i 11 profesora fizike.

Na PMF-u 102 apsolventa

Na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu trenutno su 102 apsolventa matematike na trogodišnjem i četvorogodišnjem nastavnom i opštem smjeru.
Od tog broja 54 apsolventa su na trogodišnjem studiju i stiču zvanje profesora matematike za osnovnu školu, 31 student trebalo bi da diplomira na četvorogodišnjem programu i postaju profesori matematike, dok je 17 apsolvenata opšteg smjera.
Istovremeno, lani je diplomiralo 37 studenata, ali među njima je većina onih koji su ranije završili pedagoške akademije i već rade u nastavi, a morali su da se doškoluju kako bi radili u osnovnim školama.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...