субота, 5. мај 2012.

Ovo nikada ne smete da kažete detetu
ZAŠTO NISI KAO....Jedno dete je marljivo, a drugo treba uvek da podsećate na njegove dužnosti. Nemojte međusobno porediti svoju decu, samo ćete povećati prirodno suparništvo, a mogu se čak i zamrzeti. Bolje objasnite jasno što želite.
NE PONAŠAJ SE KAO MALA BEBAVaš osmogodišnjak se ponaša kao da ima četiri godine, ali ovakvim rečima osećaćese uvređeno.

ZAŠTO SI SE TAKO OBUKLA
Kad izlazi sa društvom, pustite dete da obuče šta želi, ali kada izlazite zajedno, mora da zna kako da se obuče lepo i pristojno. Decu treba da znaju da se za različite prilike drugačije oblače.

DIVAN SILaskanjem nećete pomoći. Ako je vaše dete talentovano ili ima neku drugu pozitivnu osobinu, ohrabritega rečima da nešto dobro radi, nagradite ga.

GLUP SIOvo nikada ne treba da kažete detetu, ma kog uzrasta da je. Neće imati samopouzdanje ako vi mislite nešto loše o njemu. Naterajte dete da razmisli o svojim postupcima, pokažite mu kako se stvari rade pravilno.

ŽAO MI JE ŠTO SAM TE RODILANeoprostiva izjava koja može da ostavi duboke, ozbiljne i dalekosežne posledice. Dete će misliti da nije dostojno ljubavi.

OSTAVI ME VEĆ JEDNOM NA MIRUDete može da se oseti nepoželjno ako mu ovo govorite. Iako priželjukujete da kafu ispijete bez prekida, nemojte ovo da govorite. Sedite sa njim, uz posao koji obavljate, kažite mališi da ga volite ali da ste zauzeti. Dete će to razumeti.

ĆUTIOvim rečima dajete mu do znanje kako vam nije stalo do njegovog mišljenja. Bolje recite da treba da se smiri, da bude miran, pošaljite ga u njegovu sobu. Deca uče na primerima i ponašajte se uljudno.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...