понедељак, 7. мај 2012.

Problemi pametne i nadarene dece

Iako je vaše dete veoma bistro i nadareno, ne znači da će vas zaobići brojni problemi u vaspitanju
Deca koja su inteligentnija od svojih vršnjaka često su predmet zadirkivanja i izdvajanja od ostale dece
Odgajanje pametnog i nadarenog deteta može biti istovremeno osnažujuće, ali i iscrpljujuće. Kada su deca svoju "letvicu" postavila veoma visoko i kada brzo sve uče i shvataju, to ne znači da je njihovo vaspitanje lakši.
 
Svi mi želimo pametnu decu, zar ne? I pod "pametno"  mi mislimo na uspeh u školi ili isticanje u nekom području (poput umetnosti ili učenja jezika) – decu koja lako dobijaju petice u školi, bez neke prevelike muke. Roditelji dece koja imaju poteškoća u školi obično misle da je s pametnijom decom puno lakše, da bolje poštuju disciplinu i da je tim roditeljima generalno puno lakše, no to zaista ne mora biti tako.  
 
Odnosi s vršnjacima
Deca koja su obrazovno naprednija i inteligentnija od svojih vršnjaka često su predmet zadirkivanja i izdvajanja od ostale dece. Ta napetost stavlja dete u nezgodne situacije, jer iako oni možda doista uživaju u školi, moguće je da se suzdržavaju da postignu i pokažu svoj puni potencijal, sve samo kako se ne bi razlikovali od druge dece, i u strahu od njihovog zadirkivanja. U zavisnosti od toga koliko je jaka ličnost deteta, nasilnici se mogu koncentrisati na njih, maltretirati ih i zlostavljati, iz čistog razloga što su drugačiji ili zbog ljubomore. Ako je dete naprednije od svih ostalih u svom razredu ono će se osećati izolovano, ne samo društveno već i mentalno, zbog toga što je njihova mogućnosti konceptualizacije, nalaženja rešenja za određene zadatke i situacije, te mogućnost donošenja zrelih  zaključaka  toliko naprednija da im je intelektualno dosadno u školi.
 
Biti roditelj naprednog deteta
Napredna deca obično imaju šta da pokažu kao rezultat njihovog napornog rada i intelekta. Obilje priznanja i nagrada s kojekakvih takmičenja može biti izvor ponosa, ali to takođe može biti distrakcija pogotovo kada se roditelji usredsrede na ta postignuća i imaju sve veća i veća očekivanja. Deci se može pomoći tako da se naglasak ne stavlja samo na njihova postignuća, već i na druge važne stvari u životu – tome što oni znače – sebi, porodici, svom razredu ili timu. Važno je i primetiti te ne zanemarivati moguće "slabosti" koje akademski nadarena deca imaju, pomoći im po tom pitanju i pokazati im da ih cenite zbog "celog paketa" -  ne samo njihove pameti.
 
Nova perspektiva
Bez obzira na to da li je dete veoma pametno ili ima poteškoća u školi, posao roditelja je podsticati ih i podržavati, dok ih pripremaju za produktivan i ispunjen život. U mnogo se situacija dešava da roditelji s nadarenom decom ne mogu pronaći zajednički jezik na intelektualnom nivou, ali oni svejedno imaju ključnu ulogu. Ova deca, jer mogu biti toliko nadarena na mnogim područjima, imaju poteškoća s pronalaženjem onoga što ih zaista zanima, jer su naprosto toliko dobri u svemu što rade. Ponekad imaju toliko opcija da na kraju odustaju od svega. Upravo je u ovoj situaciji od neizmernog značaja podrška, podsticanje i usmeravanje od strane roditelja. Uz to, nadarena deca puno više brinu o svemu i na sebe stavljaju puno veći pritisak u i izvan učionice – pa i o tome treba voditi računa.
 
Upravljanje očekivanjima
Ako nadarenom detetu stalno govorimo da je 'posebno', drugačije i bolje od drugih sve što ćemo postići je da mu ego poleti i onda u određenoj situaciji, tako rečeno, tresne o tlo kad sazna da je ovo stvaran život, a u stvarnom životu ne možeš se prema drugima ponašati kao da si vredniji od njih, obraćati im se s visine i držati se kao da si bolji od drugih. Tako ga druga deca tek neće prihvatiti. Pružanjem realne slike stvari i sa skromnošću možete zadržati vaše dete usmereno na pozitivne stvari, s obema nogama čvrsto na zemlji.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...