среда, 2. мај 2012.

Ovih 25 reči svaki dvogodišnjak bi trebalo da zna


LONDON - Nakon što su ustanovili listu stvari koje dete treba da zna da obavi pre navršene treće godine, poput javljanja na telefon i pranja zuba, britanski stručnjaci su sada izneli spisak reči koje bi ono moralo da zna sa dve godine.
U studiji, čije rezultate prenosi britanski Dejli mejl, navodi se da dvogodišnje dete mora da zna da se izrazi o hrani, životinjama, igračkama, da zna da kaže mama, tata i zdravo. Stručnjaci smatraju da bi, ukoliko dete kasni sa govorom, to MOGAO biti znak autizma ili gluvoće. Dete tog uzrasta, ističu oni, u proseku bi trebalo da zna da izgovori 150 reči. Sve što je između 75 i 225 reči smatra se, takođe, "normalnim".
Razlog za uzbunu, tvrde oni, postoji kada je fond reči deteta manji od 50.
Stručnjaci smatraju da dvogodišnje dete mora apsolutno da zna da izgovori sledećih 25 reči: mama, tata, beba, mleko, sok, zdravo, lopta, da, ne, maca, kuca, nos, oči, banana, keks, auto, toplo, hvala, kupanje, cipela, kapa, knjiga, otišao (otišla), više i doviđenja.
Sve, naravno, zavisi od deteta i od njegovog ličnog razvoja. Pojedina deca su naprednija na nivou psihomotornih posobnosti, dok su druga agilnija u govoru. U svakom slučaju, stručnjaci savetuju roditeljima da razgovaraju sa pedijatrom koji prati njihovog mališana.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...