понедељак, 30. април 2012.

Menjaćemo nekoliko profesija tokom radnog veka (Blic)


Ubuduće će svako u toku radnog veka morati da promeni nekoliko profesija, pa je za današnje diplomce važno da ne misle da su za čitav život završili sa obrazovanjem, zaključili su ministri obrazovanja u Bukureštu.
- Za mlade ljude presudno je da još tokom školovanja nauče da rešavaju probleme, a da učenje napamet izbegavaju - rekao je po završetku konferencije u petak Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke.


Niža ocena za Srbiju
U Bukureštu, gde je u petak završena konferencija ministara zemalja koje primenjuju Bolonjsku deklaraciju, Srbija je dobila ocenu 3,11, nižu nego pre tri godine. Ocenjivano je 47 država, ali je mnogo više zemalja učestvovalo - SAD, Kina, Japan, veliki broj afričkih i azijskih zemalja.
Prema njegovim rečima, ceo evropski prostor trenutno je najviše koncentrisan na kvalitet visokog obrazovanja, mobilnost studenata i zajednički okvir kvalifikacija, koji ljudima treba da omogući kretanje prilikom zapošljavanja, bez ikakvih prepreka.

- To znači da univerziteti i države koje ne ponude kvalitetno obrazovanje neće biti interesantni čak ni za najbliže okruženje. Ako student posluša jedan, dva semestra na primer u Zagrebu, i kada se vrati, ako ne možeš da mu to priznaš, onda nema mobilnosti - smatra Mitrović.

On tvrdi da je upravo priznavanje zvanja i kvalifikacija stečenih na drugim univerzitetima tokom privremenog boravka, izazov koji očekuje sve zemlje Bolonjske deklaracije. Obrazovanje se, kako kaže, doživljava kao šansa i jedan od ključnih faktora za izlazak celog sveta iz krize, pa i naše države.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...