BEBE izgledaju slatko i bespomoćno, ali istraživanja pokazuju da i tek rođena deca prepoznaju majke, reaguju na sredinu oko sebe i upijaju nova znanja kao sunđer.
U prvim i mesecima života bebe najviše uče očima i ušima, jer nisu u mogućnosti da se kreću i koriste sva čula.
Čim se rode, mališani počinju da analiziraju svet oko sebe, a najpre opažaju majčino lice i upijaju njen miris.
Studije u Švedskoj su otkrile da je tromesečna beba sposobna da sa nekoliko metara udaljenosti prepozna majčin profil, što jasno govori o njenoj inteligenciji.

Ipak, budući da se novorođena deca orijentišu pre svega prema bojama, ispostavilo se da su stalne promene majčine kose u tom periodu decu činile nervoznom i dezorijentisanom, pa su plakala češće.
Možda zvuči neverovatno, ali bebe stare dva-tri meseca prave razliku između muškarca i žene, a sa četiri mogu da razlikuju psa i mačku i određene predmete.
Ta sposobnost razvrstavanja ljudi, životinja i predmeta u određene grupe plod je apstraktnog razmišljanja.
Sposobnost pamćenja se najbolje uočava kada se bebi pokazuju različiti predmeti.
Kada ugleda nešto novo, ona pokazuje oduševljenje, ali kada se isti predmet ponavlja, oduševljenje evidentno splašnjava, time pokazuje da je to već umemorisala.
Deca stara šest meseci znaju da, ako neku stvar bace ili gurnu jako, ona će pasti, na taj način shvataju uzročno-posledične radnje.
Takođe znaju da kada zaplaču majka dolazi, pa je plač često poziv majci da dođe, a ne signal da nešto nije u redu sa detetom kao što neiskusni roditelji odmah pretpostavljaju. Bebe, koje plačom zovu najmilije, prestaju da rone suze čim ih roditelj uzme u naručje.
Mnoge tate i mame u želji da im dete brže napreduje počinju da ga forsiraju još od rođenja, ali psiholozi tvrde da je to kontraproduktivno.
Bebi je potrebno vreme da upozna svet oko sebe, a ako roditelji nisu strpljivi, može da stvori odbojnost prema sticanju novih saznanja. Pre svega nije dobro zatrpavati dete mnoštvom igračaka.
Plišana igračka će biti predmet proučavanja bebe najmanje 10 dana, pa stručnjaci savetuju roditeljima da tek pošto primete da je dete više ne gleda i ne uzima često kao ranije, zamene drugom igračkom, po mogućstvu u drugoj boji i obliku.