среда, 31. октобар 2012.

Šta su lenja creva?


Pod pojmom opstipacije ili lenjih creva podrazumevamo funkcionalnu nepravilnost debelog creva, zbog koje se luči jako zgusnuta stolica u nenormalno dugim intervalima. Ova pojava je jako česta i predstavlja najčešću pojavu u oboljenjima digestivnog sistema. Uzroci su mnogobrojni i mogu se podeliti na funkcionalne i mehaničke.
Funkcionalni uslovi opstipacije su uslovljeni smanjenjem defekacionog refleksa. Sadržaj koji normalno prođe probavni trakt, ne izaziva dovoljno jak nadražaj rektuma na potrebu obavljanja velike nužde (defekacije). Stolica se zadržava duže, te se preterano zgusne. Kada se nakupi preterana količina stolice, nadraži nervne završetke koji sada nadražuju oslabljeni refleksni prag, te dolazi do pražnjenja. Najčešći uzrok je gašenje defekacionog refleksa.
Najviše se javlja kod mladih žena, a nastaje u detinjstvu i traje tokom života, bez promena koje bi objašnjavale uzrok nastanka. Ova pojava se kod žena najčešće može objasniti zbog stida, "neprilične" situacije ili društvenih razloga. Važno je da pacijent može da se prazni kada hoće. Gubljenje refleksa može dovesti i do drugih oboljenja anusa - fisure, fistula, upaljenih hemoroida, zapaljenja anusa i pelveo peritonitisa. Nekritičnim uzimanjem sredstava za čišćenje debelog creva i dugotrajnom upotrebom nastaje gubljenje defekacionog refleksa.
Mehanička opstipacija nastaje usled dugog zadržavanja kod poremećenih refleksa pražnjenja, što dovodi do pojačane apsorpcije vode, te je količina stolice koja dospeva u rektum premalena da dovede do refleksa pražnjenja. Uzroci su najčešće anomalije ili poremećena motorna aktivnost. Kod anomalija najčešće je dolihokolon (duže debelo crevo), koje dovodi do zgrušnjavanja stolice.
Količina i broj stolica zavisi i od unete hrane. Vegetarijanci imaju veći broj stolica, a one zavise od unete količine celuloze. Ukoliko se izbegava uzimanje celuloze dolazi do repsorpcije u celosti, te je preostali sadržaj minimalan. Obično nema nikakvih znakova ukoliko ne postoje komplikacije, osim što se stolica prazni na nekoliko dana.
Ovakva stolica je čvrsta, tvrda, po obliku kobasičasta. Neki ljudi pate od zatvora, čak i decenijama, bez ikakvih posledica. Duže prisustvo stolice izaziva upalu i pritisak na crevo, zbog čega se razvija pojačano raspadanje, koje dovodi do nastanka nadutosti, meteorizma i truležnih procesa. Neuredna stolica može dovesti do ulceracije - rana na sluzokoži, a to dovodi do komplikacija.
Resorpcija belančevinastih produkata i toksina daje određenu kliničku sliku - anoreksiju (gubitak apetita), podrigivanje, gorušicu, umor, glavobolju, dermatitis, svrab i alergične reakcije. Zatvor nekada pogoršava i druge bolesti (migrenu, padavice, psihoneuroze, astmu itd). Opstipacija može da dovede i do oštećenja rektuma (završnog dela debelog creva), od strane tvrde stolice, a komplikacije su fisure, fistule, protitis, periproktitični apcesi, a deluje i na nastanak hemoroida i prolapsa.
Slučajevi ekstremnih dilatacija kod odraslih dovode do megakolona, a kod dece Hiršpungove bolesti. Kod starijih ljudi, naročito kod onih koji su imali urednu stolicu, može da se pojavi prepreka što ukazuje na postojanje karcinoma. Lečenje se bazira na uspostavljanju defekacionog refleksa i na pravilnoj ishrani. Pacijentu je neobično važno objasniti neophodnost defekacionog refleksa i stvoriti naviku da to obavlja spontano ujutru.
Potrebno je da vrši razne vežbe, masaže radi pojačanja tonusa, voljne muskulature i važno je po nastanku impulsa odmah otići u toalet. Dobro je izjutra popiti jednu do dve čaše mlake vode, jer se na taj način uspostavlja obilnost stolice. Važna je dijeta koja mehanički deluje. Na primer: nesvarena hrana, naročito celuloza, uzimanje sirovog voća sa ljuskom i košticama.
Potrebno je uzimanje žitarica, kuvanog žita, ovsenih pahuljica, suvog voća, suvih šljiva, smokvi itd. Medikamentozna terapija se mora sprovoditi samo u slučajevima kada je dijeta bezuspešna. Potrebno je uzimati prirodna sredstva za čišćenje, a ponekada koristiti i klizme. Ukoliko za određeno vreme niste uspeli da regulišete stolicu i to vam smeta, javite se svom lekaru radi daljeg lečenja i tretmana.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...