четвртак, 18. октобар 2012.

Pogledajte čudesne rezultate transplantacije lica Ričarda Norisa



Petočlani tim lekara u Americi polovinom marta izveo je na Ričardu Norisu jednu od najsloženijih transplantacija lica, a rezultat istorijske operacije zadivljuje svet. Sedam meseci nakon što je u okviru 36-časovne operacije u Medicinskom centru Univerziteta Merilend (u timu lekara bio je i plastični hirurg poreklom iz Srbije dr Branko Bojović) dobio novo lice, zube, jezik i vilice - objavljene su fotografije koje pokazuju neverovatan oporavak Ričarda Norisa.
Ričard Noris pre i posle operacije

















- Najzad osećam sopstveno lice, mogu da perem zube i da se brijem. Vratilo mi se i čulo mirisa. Sada mogu da idem među ljude a da me niko čudno ne pogleda. Mogu da počnem da gradim novi život, koji mi je vraćen - izjavio je Noris za NBC.

Norisu je operacija promenila život

















Nesrećnim slučajem pucao je sebi u lice 1997. godine. Petnaest godina živeo je kao pustinjak, nosio je masku.

Na skeneru se vide prvobitne povrede na Norisovom licu (levo), zatim nakon uklanjanja i posle operacije (desno)














U martu ove godine stručnjaci Medicinskog centra u Merilendu izveli su na njemu dosad najkomplikovaniju operaciju lica, koja je obuhvatala presađivanje pola lica, zuba, jezika i vilice.

Srpski lekar u timu koji je izveo operaciju

U petočlanom timu lekara koji je izveo jednu od najsloženijih transplantacija lica na svetu, bio je i plastični hirurg poreklom iz Srbije Branko Bojović.
Doktor Bojović je, inače, stručnjak za kraniofacijalnu hirurgiju (operacije lica i lobanje) dece i odraslih, mikrohirurgiju urođenih, onkoloških i traumatskih stanja.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...