Deca imaju tri puta više energije nego odrasli i zbog toga su u stanju da skaču i trče po ceo dan, bez znakova umora.
Jedno istraživanje pokazalo je da mališani dnevno pretrče više kilometara nego profesionalni atletičari i da je energija koju potroše tokom dana tolika da bi odrastao čovek, da je ima, mogao da odigra tri fudbalske utakmice.
Isto važi i za dečake i za devojčice, mada neka istraživanja pokazuju da su dečaci za nijansu aktivniji, što se događa zbog lučenja hormona. Devojčice, naime, umeju i da se zaigraju nekim statičnim igrama, dok je koncentracija dečaka kraća, pa uglavnom posle desetak minuta igre "u mestu" moraju da otrče koji krug. Ako vam se čini da je vaše dete teško pratiti, da ne možete da ga stignete kada vam pobegne u parku, ne brinite se - sa tim se suočava čak 89 odsto roditelja, pokazalo je jedno internet istraživanje.
Zbog toga je briga o maloj deci sve teža posle 40. godine, jer kod odraslih tada počinje da opada nivo energije i slabi fizička snaga.
Malim maratoncima je, upravo zbog tolike energije koju imaju, potrebna ishrana koja će im obezbediti sve hranljive materije.
To znači da treba da jedu više voća i povrća nego odrasli, odnosno da u organizam unose namirnice bogate vitaminima, mineralima, gvožđem i kalcijumom, kako bi nadoknadili sve istrčane kilometre tokom dana.