четвртак, 10. април 2014.

10 namirnica koje prirodno poboljšavaju raspoloženje i čine vas srećnijima

Datum objave: 10. April 2014. |  Rubrika Cool & KorisnoZdravlje i ljepota
Ukoliko ste pod stresom i ne spavate dovoljno, sasvim je razumljivo da ste neraspoloženi i nervozni. Međutim, postoji još jedan faktor koji doprinosi (ne)raspoloženju: hrana koju jedete. Rafinisani šećeri i trans masti zastupljeni su, nažalost, u skoro pa svakodnevnoj ishrani, a istraživanja pokazuju da se česte promjene raspoloženja mogu povezati upravo sa namirnicama koje ih sadrže. Ipak, sledeći izbori hrane mogu napraviti veoma veliku razliku kada je u pitanju vaše mentalno, fizičko i emocionalno blagostanje. Saznajte koje namirnice vam mogu pomoći da se osjećate baš dobro.

Blitva

Veoma bogat izvor folata, poznatih i pod nazivom folna kiselina, blitva i drugo lisnato povrće su i više nego dobri za dobro raspoloženje. Istraživanja pokazuju da se nizak nivo folne kiseline u organizmu povezuje sa depresijom.

Tamna čokolada

Ako vam je potreban još jedan razlog da uživate u tamnoj čokoladi, neka to bude ovaj: tamna čokolada vam, provjereno, može pomoći da se osjećate srećnije. Istraživanja pokazuju da samo 30 grama tamne čokolade dnevno pomaže da se osjećate smirenije i zadovoljnije.

Jaja

Zbog esencijalnih masnih kiselina koje sadrže, jaja pomažu organizmu u prirodnoj proizvodnji hormona serotonina. Nizak nivo serotonina povezuje se da depresijom, nesanicom, umorom i anksioznosti.

Bademi

Bademi sadrže visok nivo hranjivih materija, uključujući folate i magnezijum. Magnezijum je od suštinskog značaja za zdravlje mozga, a istraživanja ga povezuju sa smanjenjem depresije. Veliki broj žena ga ne unosi u dovoljnim količinama. Dakle, uživajte u bademima.

Sjemenke bundeve

Nedostatak cinka može izazvati depresivno raspoloženje, ali (srećom) sjemenke bundeve veoma su bogate ovim esencijalnim mineralom. One sadrže i L-triptofan, prirodno jedinjenje koje poboljšava raspoloženje.

Ovsene pahuljice

Iako ih neki smatraju nezanimljivom namirnicom, ovsene pahuljice su idealne za mentalno stanje. To se može zahvaliti većem broju stvari, uključujući visok nivo magnezijuma koji one sadrže, a koji pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti. Ovsene pahuljice su i odličan izvor rastvorljivih vlakana koja pomažu stabilozovanje šećera u krvi usljed čega ne dolazi do čestih promjena raspoloženja.

Med

Hranjive materije u medu stvaraju umirujući efekat, što je veoma korisno ako se osjećate nervozno ili uznemireno, a to je i jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ga veliki broj žena dodaje u čaj. Prirodni zaslađivač, poznat je i po svojim svojstvima “podizanja” energije pa, ako se osjećate umorno, uživajte u kašičici meda.

Sjemenke lana

Omega-3 masne kiseline su veoma bitne za mentalno zdravlje – istraživanja pokazuju da njihov nedostatak u organizmu utiče na pojavljivanje depresije i anksioznosti. Ulje sjemenki lana, kao i same sjemenke, bogat su izvor omega-3 masnih kiselina pa bi bilo poželjno da ih češće konzumirate.

Voda

Čaša vode je najjednostavnija stvar koju možete uraditi za svoje blagostanje. Blaga dehidracija utiče na promjene raspoloženja, a to znači da ukoliko želite da budete mentalno snažni, pijte vodu tokom cijelog dana. Dvije litre sasvim su dovoljne da osjetite rezultate.

Šparoge

šparoge
Podložni ste promjenama raspoloženja u posljednje vrijeme? Uživajte u šparogama, jer su one veoma bogat izvor folne kiseline – hranjive materije čiji je nedostatak veoma čest kod osoba koje pate od depresije.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...