субота, 26. април 2014.

Srbin napravio neverovatan pomak u nauci, stvorio kožu od matičnih ćelija


Predvodeći tim istraživača, dr Duško Ilić je u laboratorijama Kings Koledža u Londonu uspeo da od matičnih ćelija odgaji sloj ljudske kože koja po osobinama veoma podseća na pravu.
Koža nalik na pravu, dobijena od reprogramiranih ćelija lljudske kože, pretvorenih u matične ćelije
O tome je u opširnom članku izvestio britanski Bi-Bi-Si, navodeći da će ova koža imati veliku ulogu ne samo u pomoći unesrećenima već bi široku primenu mogla da nađe i u testiranju lekova i kozmetike, gde bi dosadašnje eksperimente na životinjama učinila suvišnim.
 
Genetičar Miodrag Stojković, koji je dr Ilića pohvalio na Tviteru, rekao je za “Blic” da se njih dvojica poznaju odavno, da su se sretali još u Kaliforniji, pre nego što je Ilić otišao u London gde je viši predavač na Kraljevskom koledžu.
Dr Duško Ilić
- S posebnim zadovoljstvom čitam njegov naučni rad, a ovaj poslednji uspeh je nastavak dugogodišnjeg uspešnog bavljenja naukom. Svima nama je jako drago što je, eto, neko iz naše zemlje uspeo da ponovo pomeri nauku u pravcu uspešne borbe protiv bolesti - kaže Stojković.
Matične ćelije

Uspeh dr Duška Ilića i primena njegovih rezultata je višestruka, objašnjava
- U pitanju je nov i prikladan model, koji u testiranju novih lekova i kozmetike može da zameni životinjske modele. Jeftin je, lako se umnožava i lako ga je dalje usavršiti- rekao je dr Dušan Ilić o svom dostignuću u izjavi za Bi-Bi-Si.
genetičar Stojković. Koža dobijena iz matičnih ćelija može da se koristi kao laboratorijski model za testiranje novih lekova i kozmetičkih preparata, a da se pritom životinje poštede i više ne koriste kao modeli za ljudske bolesti.
 
- Sad mogu da se koriste ljudske ćelije, a ne čovek kao zamorac. Takođe, laboratorijske ćelije kože omogućavaju izučavanje bolesti kao što su ekcem, ihtioza, suva koža i mnoge druge pod kontrolisanim laboratorijskim uslovima, i na taj način traže ne samo korene i uzroke tih bolesti nego i kako da se koža bolje očuva i regeneriše - kaže Stojković. 
Prikladna za testiranje novih lekova i proučavanje kožnih bolesti
U ovom slučaju, u laboratoriji odgajena koža bi naučnicima omogućila da prate kako se kožna barijera normalno razvija, na koji način je bolesti ugrožavaju, i kako može da se podstakne njeno obnavljanje i oporavak.
 
Rezultati istraživanje dr Ilića objavljeni su u časopisu “Stem selz riports”, a pozdravilo ih je i Međunarodno društvo za humanost, koje se zalaže za zaštitu životinja, uključujući i one u laboratorijama.

Naučnici su već nekoliko godina u stanju da epidermis odgaje od ćelija ljudske kože dobijenih biopsijom, ali dr Ilić i njegov tim su otišli korak dalje i napravili model dosad najsličniji ljudskoj koži.

Biografija

Dr Duško Ilić paralelno je studirao i diplomirao Medicinski fakultet i molekularnu biologiju na PMF-u u Beogradu .Posle studija, uz stipendiju japanske vlade odlazi u Tokio gde doktorira na tamošnjem univerzitetu. Posle Japana živeo je 13 godina u San Francisku, a od 2009. je u Londonu gde radi kao profesor na Kraljevskom koledžu. Doktorat mu je objavljen u najprestižnijem naučnom časopisu Nature i citiran 1.200 puta.
S. Palić

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...