среда, 2. април 2014.

Štitna žlijezda: Znaci upozorenja koje ne smijete ignorisati


Datum objave: 2. April 2014. |  Rubrika Cool & KorisnoZdravlje i ljepota
Štitnjača, žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u vratu, može imati veoma dramatičan uticaj na cijeli niz tjelesnih funkcija. Istraživanja pokazuju da kod žena starijih od 33 godine postoje velike šanse, čak i do 30%, da dođe do nepravilnog rada ove žlijezde. Žene su podložnije nepravilnom funkcinisanju štitne žlijezde od muškaraca (i to do deset puta), a veoma veliki broj njih i ne zna da nešto nije u redu.

Funkcija

Smještena iznad Adamove jabučice, štitna žlijezda luči hormone tiroksin i tironin koji regulišu, između ostalih stvari, temperaturu vašeg tijela, metabolizam i rad srca. Stvari mogu krenuti naopako kada je ona preaktivna ili slabo aktivna. Šta izaziva njeno nepravilno lučenje? To može biti genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih materija ili toksini koji se nalaze u životnoj sredini, ali stručnjaci nisu sasvim sigurni. Saznajte koji znaci mogu uputiti da nešto nije u redu.

Iscrpljenost

Osjećaj umora i nedostatak energije mogu biti u vezi sa više faktora, ali se snažno povezuju sa hipotireozom, poremećajem koji je rezultat nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde. Ako ste ujutro i dalje umorni, nakon prospavanih osam sati, to može biti znak da je vaša štitna žlijezda nedovoljno aktivna.

Neraspoloženost

neraspolozenostNeočekivani osjećaj depresije, neraspoloženosti i potištenosti može biti simptom hipotireoze. Zašto? Vjeruje se da nedovoljna proizvodnja hormona štitne žlijezde utiče na nivo serotonina, takozvanog hormona sreće.

Nervoza i anksioznost

Anksioznost i nervoza povezuju se da hipertireozom, pretjeranim lučenjem hormona štitne žlijezde. Ukoliko imate osjećaj da nikako ne možete da se opustite, napeti ste i stalno kao da očekujete da se nešto desi, to može biti znak da štitasta žlijezda luči previše hormona.

Čulo okusa vas vara

Povećan apetit može biti znak hipertireoze – prevelik nivo hormona štitnjače može uticati na konstantni osjećaj gladi. S druge strane, nedovoljno aktivna štitna žlijezda može uticati na čula mirisa i okusa.

Gubljenje interesa za seks

Nedovoljna ili nikakva želja za seksom može biti jedna od nuspojava nepravilnog rada štitne žlijezde. Prenizak nivo hormona može uticati na nizak libido, ali i kumulativni uticaj drugih simptoma hipotireoze – nizak nivo energije i bol koji se može pojaviti na različitim dijelovima tijela – mogu imati značajnu ulogu.

Suha koža

Koža koja je suha i koja svrbi može biti simptom hipotireoze. Promjene u izgledu i teksturi kože najvjerovatnije su posljedica usporenog metabolizma što može smanjiti znojenje. Koža bez dovoljno vlažnosti brzo postaje suha, a slično je i sa noktima: oni su krti i često pucaju.

Nepredvidiv rad crijeva

Žene sa hipotireozom često se žale na zatvor. Poremećaj u proizvodnji hormona najvjerovatnije utiče na usporavanje probavnog procesa. S druge strane, pretjerana aktivnost štitnjače može uzrokovati proljev ili češće pražnjenje crijeva, što je razlog zbog čega su pomenuti, zapravo, simptomi hipertireoze.

Vaš ciklus se mijenja

Menstruacije sa obilnim krvarenjem i pojačanim stomačnim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Razdoblje između ciklusa se može smanjiti. Kada je riječ o hipertireozi, visok nivo hormona prouzrokuje menstrualne nepravilnosti na drugačiji način: mjesečnice su kraće, krvarenje nije obilno te se razdoblje između ciklusa može povećati.

Bol u ekstremitetima i mišićima

“Misteriozno” ili iznenadno peckanje ili utrnulost ekstremiteta (ili “stvarni” bol) u nogama, rukama, stopalima ili šakama mogu biti znak hipotireoze. Vremenom, nedovoljno lučenje hormona štitnjače može oštetiti nerve koji šalju signale od mozga ka cijelom tijelu.

1 коментар:

  1. U biti simptomi poremećaja rada štitnjače nisu karakteristični baš samo za tu žlijezdu. Najbolje je napraviti kontrolu jednom godišnje, pogotovo ako imate genetsku predispoziciju.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...