четвртак, 17. април 2014.

8 predloga prirodnih boja za uskršnja jaja


Nabavite na vreme namirnice pogodne za farbanje uskršnjih jaja ili se, jednostavno, poslužite onim što imate u kuhinji.
8_predloga_prirodnih_boja_za_uskrsnja_jaja
Za farbanje uskršnjih jaja mnogima je najlakše da kupe boje u prodavnici, ali ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz sopstvene kuhinje.
Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuvati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija ali neće dostići intenzitet veštačkih boja. U tome i nije poenta, zar ne...
Evo zanimljivih predloga...
Ako želite da jaja obojite u žuto možete da sa jajima skuvate koru limuna, pomorandže ili vrhove šargarepe. U vodu za kuvanje jaja možete dodati mleveni kumin ili jaja skuvati u čaju od kamilice.
Za narandžasto obojena jaja ljuske crnog luka ili šargarepu skuvajte zajedno sa jajima, u vodu za kuvanje jaja dodajte čili-prah ili mlevenom crvenom paprikom obojte vodu za kuvanje jaja.
Za crveno obojena jaja zajedno sa jajima skuvajte ljuske ljubičastog luka ili jaja obojite sokom od šipka.
Za ružičastu boju, jaja možete kuvati sa cveklom, sokom od brusnica ili sokom od grožđa. Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuvajte zajedno s jajima, jaja obojte sokom crnog grožđa.
Ako biste jaja da obojite u zeleno možete jednostavno listove svežeg spanaća skuvati zajedno sa jajima. Ukoliko želite da jaja budu braon boje, vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, ljuske oraha skuvajte zajedno s jajima ili crni čaj dodajte u vodu za kuvanje jaja.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...