четвртак, 20. јануар 2011.

Deca koja imaju dobar odnos s majkom, dobra su u vezama

BEOGRAD - Odnos roditelja sa decom je važan jer preko njega deca razvijaju sposobnost za održavanje uspešnih veza kada odrastu, pokazuje istraživanje britanskih stručnjaka. Istraživači takođe upozoravaju da deca koja ne osećaju bliskost sa roditeljima verovatno neće imati pozitivne aspekte vezanosti kada odrastu. Povezanost sa roditeljima daje im sigurnost

U jednom istraživanju iz 1992. godine učestvovalo je oko sedam hiljada oženjenih parova iz SAD, a majke, očevi i deca starosti od 10 do 17 godina bili su ispitani o njihovim međusobnim odnosima. Pitanja su se odnosila na ocenjivanje topline i bliskosti u vezama.

Deset godina kasnije, od 2001. do 2004. godine, ta deca su imala između 20 i 27 godina, i pristupila su anketi o osobama sa kojima su u romantičnoj vezi. Odgovarali su na pitanja o zadovoljstvu u vezi i količini konflikata sa partnerom.

Rezultati istraživanja su pokazali da je majčin opis odnosa s detetom mogao predvideti kako će se to dete slagati u ozbiljnoj vezi u svojim dvadesetim godinama. Posebno ona deca koja su imala topao i blizak odnos sa svojom majkom, kasnije su opisivala svoje veze kao ispunjavajuće i zadovoljavajuće, i sa manje konflikata.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...