недеља, 30. јануар 2011.

KORISNI TRIKOVI KOJI GARANTOVANO POPRAVLJAJU RASPOLOŽENJE

Psiholozi su „propisali“ nekoliko korisnih trikova, koji garantovano popravljaju raspoloženje:

Na trpezi uvek treba da bude više namirnica bogatih ugljenim hidratima. Oni nadoknađuju manjak hormona sreće, serotonina, a manje proteina. Organizmu valja obezbediti namirnice bogate vitaminom C, koji ima odličan učinak protiv umora i kao i nezasićene masne kiseline, jer čuvaju nerve (najbolje je maslinovo ulje, riba i avokado). I aromatični začini takođe stimulišu produkciju hormona sreće: vanila, đumbir, muškatni oraščić, korijander, piment i klinčić.

Boravite što više na otvorenom. Prirodno svetlo pospešuje dobro raspoloženje, delujući na produkciju hormona sreće u mozgu, serotonina i noradrenalina. Iako je za taj efekat dovoljna jačina svetla od 2.000 do 3.000 luksa, ona napolju i za vreme najoblačnijih dana iznosi oko 4.000 luksa, dok sijalica emituje samo 200 luksa.

Iskoristite pozitivan uticaj mirisa. Nekoliko kapi prirodnog i čistog eteričnog ulja limuna, mandarine, ruzmarina, mentola, bosiljka, vanile, ili lavande, s nekoliko kašika vode sipajte u mirisnu lampu. Ili pomešajte desetak kapi s dve kašike meda, mleka ili soli i dodajte u vruću vodu za kupanje.



Unesite sunčane boje u životni prostor. Žuti ili narandžasti cvetovi u vazi, jastuci na krevetu, zavese na prozoru, neobično su korisne u borbi protiv negativnih osećanja koja donosi sivilo (naročito kada nema dovoljno sunčeve svetlosti). Žuta i narandžasta razbuđuju i nagone za akciju, crvena puni životne baterije, a plava smiruje i pokreće optimizam.

Pišite dnevnik. Svake večeri rezervišite sat samo za sebe i pišite o onome što vam se u toku dana dogodilo i o svojim osećanjima. Naučne studije pokazuju da vođenje dnevnika opušta, oslobađa i prosvetljuje, a pruža i neobičan užitak.

Krećite se što više. Najkorisnije oružje protiv umora je fizička aktivnost. Stoga, bez obzira na atmosferske prilike, ne izbegavajte duge šetnje, brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Svako godišnje doba idealno je za redovno plivanje ili uključivanje u neki od vidova rekreacije u zatvorenom prostoru. Ako volite da plešete, činite to svakodnevno, da biste dopunili životne baterije.

Što više se družite. Negujte društvene kontakte, posećujte rodbinu i prijatelje, izlazite na zajedničke večere, u bioskop ili pozorište. Psihijatri preporučuju i vrlo korisnu „spasonosnu“ telefonsku liniju, koju možete organizovati u dogovoru s najboljim prijateljem, kojem se možete pošteno izjadati.

Iskoristite snažan uticaj muzike na našu psihu. Muzika sa ritmom od 60 udaraca u minutu, što odgovara smirenom ritmu našega srca, savršeno opušta. U tu svrhu psiholozi preporučuju baroknu muziku, Betovenovu simfoniju br. 4 u B-duru, kao i Mocartov koncert za klavir u A-duru.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...