недеља, 30. јануар 2011.

Stručnjaci tvrde da postoji osam načina da se ubrza metabolizam i održi vitak stas. Evo o kakvim se preporukama radi


stas. Evo o kakvim se preporukama radi.

OBILAN DORUČAK
Umesto ovsenim kašama i obranim mlekom, dan treba da započnete masnim doručkom, koji uključuje jaja, čak i komad slanine - sugerišu nutricionisti. Oni se pozivaju na nedavne studije, koje su pokazale da će doručak, koji sadrži masnoće ubrzati metabolizam efikasnije, nego nemasni i niskokalorični obrok. Ljudi, koji za doručak unesu od petine do polovine ukupnih dnevnih kalorija, ugoje se 750 grama za četiri godine. Oni, koji za doručak pojedu do 11 odsto svog ukupnog dnevnog kalorijskog unosa - dobiju kilogram i po.

UNOS KOFEINA
Kafa ubrzava metabolizam za 16 odsto. Razlog je u tome što kofein ubrzava puls i stimuliše centralni nervni sistem. Šolju kafe treba pijuckati tokom celog dana, odnosno, do ranog popodneva.

DODAVANJE LEDA U PIĆA
Pijenje hladne vode može da ubrza metabolizam. Budući da telo održava stabilnu telesnu temperaturu, ono će zagrejati vodu do temperature tela i pri tome sagoreti kalorije. Ovo može da uštedi i do 70 kalorija dnevno! Ispitanici, koji su pili polovinu preporučene dnevne količine vode (četiri čaše od 2,5 dl), sagorevali su dva odsto kalorija manje.

ZELENI ČAJ
Zeleni čaj je antioksidans, koji sprečava prehlade i grip, a u metabolizmu čini čuda. Oni, koji su svakodnevno pili tri do pet šolja tokom tri meseca, skinuli su pet odsto svoje težine. Zeleni čaj značajno ubrzava metabolizam.

MLEČNI PROIZVODI
Kalcijumom bogata hrana i pića, masnoće pretvaraju u otpad. Važno je da količina bude adekvatna, na primer, puna čaša obranog mleka, ili šolja jogurta. Kalcijum treba da se unosi u prirodnom obliku.

IZGRADNJA MIŠIĆA
Sticanje mišićne mase jača metabolizam i omogućava lakše mršavljenje. Ako se izgradi samo dva kilograma mišića, gubiće se 150 kalorija dnevno više i bez vežbanja. A, zahvaljujući toj dodatnoj mišićnoj masi, u proseku može za samo sat kardio-treninga, da se izgubi 600 kalorija. Mišići sagorevaju mnogo više kalorija nego masti, čak i u odmaranju, tako da je dobar svaki trening koji pomaže u izgradnji mišića.

„INTERVALI“
Prilikom vežbanja, naizmenično korišćenje intervala brže-sporije, više ubrzava metabolizam, a on će ostati ubrzan i sat posle vežbanja! Rezultati jedne studije pokazuju da su žene, koje su radile takozvani intervalni trening vozeći bicikl, izgubile tri puta više masnoće od onih, koje su bile podvrgnute stabilnom treningu. Zato, treba šetati uobičajenim tempom minut do dva, a onda ubrzati hod u trajanju od 30 do 60 sekundi. Ovo ponoviti deset do 15 puta.

VEŽBANJE SA TEGOVIMA
Korišćenjem težih tegova pri sporom tempu vežbanja ubrzava se metabolizam. Znaćete da je težina odgovarajuća i tempo dovoljno spor, po drhturenju, posle samo nekoliko podizanja, ili čučnjeva. Kada telo obnavlja opterećene mišiće, ono održava ubrzani metabolizam i do tri dana posle treninga.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...