недеља, 30. јануар 2011.

Samodisciplinovana deca postaju uspešniji ljudi


Deca sa razvijenom sposobnošću samokontrole postaju uspešniji ljudi, zaključak je istraživanja o karakteru i životnom putu oko 1.000 ispitanika, koje su naučnici pratili od rođenja do 32. godine života.

Ispostavilo se da su osobe koje su kao trogodišnjaci imali jaku samodisciplinu kasnije bile zdravije i bolje su živele od pojedinaca koji su u detinjstvu ispoljavali nizak stepen samokontrole. Sklonost ka zavisnosti od droga, siromaštvu i teško podnošenje posledica nezdravog života takođe su svojstveni ljudima koji u uzrastu od tri godine nisu mogli da se pohvale samodisciplinom.

Naučnici, međutim, naglašavaju da stepen individualne samodiscipline nije stvar sudbine, već da na njega može da se utiče. Zbog toga je važno da se što pre naprave programi za razvoj samodisciplinovanog ponašanja kod dece, piše u stručnom časopisu "PNAS" tim stručnjaka okupljenih oko Terija Mofita sa Djukovog univerziteta u Duramu.

Podaci o karakteru i životnom putu učesnika studije dobijeni su na osnovu ocena njihovih roditelja i nastavnika, a u kasnijim fazama života iz institucionalnih izvora i na osnovu iskaza samih učesnika.

Redovne ankete odnosile su se pre svega na osobine i način ponašanja koji odražavaju stepen lične samokontrole, kao što su tolerancija na frustraciju, upornost, pažnja, strpljenje i obazrivost. Osim toga, u istraživanju su uzeti u obzir i koeficijent inteligencije i socijalno poreklo učesnika studije.

Nezavisno od inteligencije i socijalno-ekonomskog porekla, zabeležene su izvesne paralele u životu učesnika studije: što je manje bila izražena sposobnost samokontrole u uzrastu od tri godine, to su se češće u životu ispitanika javljali problemi razne vrste, između ostalog zdravstvene teškoće, kao što su višak kilograma, seksualno prenosive bolesti i bolesti zuba.

Među osobama koje u ranoj detinjstvu nisu bile samodisciplinovane ima i znatno više narkomana i kriminalaca. Istovremeno, oni su skloni zaduživanju, među njima ima više slučajeva neželjenih trudnoća i napuštanja škole.

Dobijene rezultate naučnici su potkrepili upoređivanjem 500 dvojajčanih blizanaca iz Velike Britanije. Uprkos činjenici da su potekli iz istih porodica i da su istog uzrasta, i u ovom slučaju je blizanac koji je kao dete ispoljavao manju sposobnost samokontrole u kasnijem životu bio podložniji problematičnom ponašanju.

Naučnici, međutim, ističu da studija navodi i na jedan pozitivan zaključak: izgleda da možemo da utičemo na stepen samokontrole, a time i na šanse za uspeh u budućnosti. Neki učesnici studije su s godinama uspeli da poboljšaju sposobnost samodiscipline, pa su kao odrasle osobe bili uspešniji nego što se to moglo očekivati na osnovu ocene njihovog ponašanja u uzrastu od tri godine.

Prema tome, programi za vaspitanje i koncepti za jačanje samodiscipline mogli bi da doprinesu da se razvoj društveno nepoželjnog ponašanja svede na minimum, zaključuju naučnici.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...