недеља, 30. јануар 2011.

KAKO PUŠENJE UGROŽAVA VAŠU LEPOTU

Ako ste pušač, sigurno vam mnogo teško pada što zbog novog zakona morate da smanjite pušenje. Zato vas Svetlana Đurišić, dermatolog, podseća na istraživanja koja dokazuju da pušenje, osim što vam ugrožava zdravlje, ugrožava i vaš izgled. Da li biste prestali da pušite kad bi vam se posle svake cigarete pojavio crni krug na licu? Verovatno da. Iako ova zastrašujuća slika nije sasvim tačna, u njoj postoji zrno istine.

1. PODOČNJACI
Ako ste pušač, imate četiri puta veće šanse da ustanete umorni jer pušenje remeti miran san, rezultat je studije Džona Hopkinsa. Pretpostavlja se, naime, da povlačenje nikotina tokom noći može da izazove nesanicu, a posledica su tamni podočnjaci.

2. PSORIJAZA
Mada je psorijaza autoimuna bolest kože i može da zadesi i nekoga ko nikad nije pušio, rizik da vam koža bude u ljuspama mnogo je veći ako ste pušač. Prema istraživanjima iz 2007. godine, ako ste pušili paklu dnevno10 godina, rizik da obolite od psorijaze veći je za 20 odsto; ako ste pušač 20 godina, rizik raste za 60 odsto; a ako pušite više od dve decenije, rizik se udvostručava.

3. TAMNI ZUBI
Pušači nikada ne mogu imati sjajne, bele zube kao holuvudske zvezde. Nikotin neumitno pravi mrlje na zubima, a profesionalno izbeljivanje nije baš zdravo.

4. PRERANO STARENJE
Eksperti su se ustanovili da osoba koja puši izgleda 1,4 godine starije od nepušača istog uzrasta. Čak i veoma mlade osobe koje puše dobijaju bore pre vremena. To se događa jer pušenje ometa snabdevanje ćelija krvlju, koja održava kožu mekom i daje joj zdrav izgled.

5. ŽUTI PRSTI
Nikotin iz cigareta neće samo vaše zube učiniti žutim, već će obojiti i vaše prste i nokte. Ako pretražite internet, pronaći ćete veliki broj domaćih lekova poput soka od limuna i čelične vune kojima možete da izbelite prste. Nažalost, nema načina da stvarno skinete ružnu boju i miris od duvana.

6. SLABIJA KOSA
Od pušenja kosa postaje tanja. Stručnjaci smatraju da toksične materije iz cigareta mogu da oštete DNA u folikulu dlake i pospeše nastajanje slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. Zato pušači imaju tanju kosu i brže sede nego nepušači. Muškarci koji puše imaju dva puta više šanse da oćelave od nepušača.

7. PUŠAČKO LICE
Koža pušača nikada ne deluje sveže. U studiji iz 1985. godine prvi put je upotrebljen termin „pušačko lice“, opisano kao izborano, koščato i sivo. Duvanski dim sadrži ugljen-monoksid, koji istiskuje kiseonik iz vaše kože, i nikotin, čime se smanjuje protok krvi. Zato koža postaje suva i gubi boju i svežinu. Pušenje takođe uništava mnoge hranljive materije, uključujući i vitamin C, koji štiti i obnavlja oštećenu kožu.

8. STRIJE
Strije, naravno, može da dobije svako kad naglo smrša, ali pušači su im više skloni jer nikotin iz cigareta uništava vlakna i vezivno tkivo kože. To smanjuje elastičnost i kvalitet kože.

9. MLOHAV STOMAK
Pušenje smanjuje apetit, pa pušači često imaju manje kilograma od nepušača. Međutim, studija rađena u Holandiji 2009. godine pokazala je da pušači imaju više sala na stomaku od nepušača. Pri tom se masnoća oko vašeg struka nagomilava i oko unutrašnjih organa i tako prouzrokuje mnoge bolesti, u prvom redu dijabetes.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...