Unesite svoj mejl ako želite da redovno pratite ovaj blog

среда, 14. март 2012.

Kim Pik, pravi Kišni čovek

Ako nikad niste čuli za Kim Pika, velike su šanse da ste gledali film Kišni čovek. Kim je bio inspiracija za glavnog lika u filmu koga glumi Dastin Hofman.
Kim Pik je rođen sa ozbiljnim oštećenjem mozga. Njegov doktor je preporučio Kimovom ocu da ga smesti u neku instituciju i zaboravi na dečaka. Po lekarevom mišljenju, ozbiljni razvojni poremećaji koje je Kim imao bi mu onemogućili da hoda, a učenje nije dolazilo u obzir. Kimov otac je zanemario doktorove savete.
Do svoje smrti, Kim se mučio sa običnim motornim funkcijama i teško je hodao. Bio je ozbiljno onesposobljen, nije mogao da zakopča košulju, a rezultati na testovima inteligencije su pokazivali da mu je IQ daleko ispod proseka. 
Ali ono što je Kim mogao je zapanjujuće: pročitao je oko 12 000 knjiga i sećao se svega u vezi sa njima. ˝Kimpjuter˝, kako ga mnogi zovu iz milja, je čitao dve stranice odjednom – njegovo levo oko čita levu, a desno desnu stranu. Bilo mu je potrebno oko tri sekunde da pročita dve strane i zapamti sve na njima. Kim je znao činjenice i trivijalnosti iz petnaest različitih oblasti, od istorije, preko geografije, do sporta. Kada bi mu neko rekao datum, on bi odmah znao da kaže koji je to dan u nedelji. Takođe, sećao se svakog muzičkog komada koji je ikada čuo.  
Kada je film Kišni čovek izašao, Kim i njegov otac su putovali kroz Ameriku i gostovali u različitim mestima. Ovakve socijalne interakcije su bile veoma korisne za njega i on je postao manje stidljiv i imao je više samopouzdanja.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...