субота, 18. јануар 2014.

Greške koje kvare zube



Greške koje kvare zube
N.N. - 18.01.2014 07:45
Zube treba da čuvamo i da održavamo njihovo zdravlje, ne samo da bismo spriječili zubobolju, već da bismo očuvali i zdravlje drugih organa. Kada je zub pokvaren, bakterije se u njemu brzo razmnožavaju, a putem krvi mogu da se rašire po cijelom organizmu.
U ustima se nalaze bakterije, kako one korisne tako i one štetne. U normalnim uslovima one su u ravnoteži, ali problem nastaje kada zubi obole, jer tada i one bakterije koje su bile korisne postaju potencijalno opasne po zdravlje.
Svi mi nesvjesno radimo neke greške koje kvare naše zube i zbog kojih moramo kod stomatologa.
Nepravilno pranje i čišćenje: Neki ljudi peru i čiste zube redovno, ali ne i dovoljno često. Zube bi trebalo prati po dvije minute dva puta dnevno, a četkicu bi trebalo mijenjati svaka tri ili četiri mjeseca.
Ako to ne radite, povećavate izglede da dobijete karijes, koji, ako se ne liječi, može uzrokovati puno problema.
Čišćenje zuba koncem takođe bi trebalo da se radi svakodnevno. Pored toga, korišćenje antibakterijskog sredstva za ispiranje usta može smanjiti broj bakterija koje izazivaju oboljenje desni.
Pogrešna pasta za zube: Izaberite pastu za zube koja nije previše abrazivna. RDA (relative dentin abrasion) iznad 100 se smatra abrazivnim, iznad 150 vrlo abrazivnim, a iznad 200 se ne preporučuje. Birajte paste za zube koje sadrže fluor. Ovaj mineral ne može oporaviti caklinu, ali igra veliku ulogu u jačanju zuba.
Pregrubo četkanje: Ako previše grubo četkate zube, možete oštetiti caklinu, što uzrokuje osjetljivost zuba i zubnog mesa. Kupite četkicu sa mekanim vlaknima i četkajte ih polagano i nježno.
Previše izbjeljivanja: Normalno je da želite imati lijepe i bijele zube. S godinama zubi postaju tamniji, ali ne smijete pretjerivati sa izbjeljivanjem jer to može oslabiti caklinu. Morate imati na umu da zubi nisu prirodno bijeli već su boje slonovače. Prije izbjeljivanja se informišite i konsultujte sa stomatologom.
Velike količine kisele hrane: Caklinu, koja je zaštitni sloj zuba, takođe mogu oštetiti i kisela hrana i pića. Gazirana pića, limun, sok od narandže u velikim količinama štete zubnoj caklini. Ako ne možete odoljeti kiselim napicima i hrani, prilikom konzumiranja njihovu kiselost neutrališite vodom ili sirom. Takođe, ove napitke možete piti na slamku jer ćete tako ograničiti kontakt sa zubima.
Vruća pica i hladno piće: Kad zagrizete vruću picu, caklina se širi, a kada nakon toga pijete hladno piće bez slamke, izazivate kontrakcije. To može uzrokovati pukotine na caklini. Radije vruću picu jedite viljuškom i izbjegavajte uz vruće zalogaje kombinovati hladna pića.
Zubi kao alat: Mnoge osobe imaju naviku da zubima otvaraju pakovanje čipsa, odvrnu poklopac sa flašice laka za nokte, da zubima otkopčaju ručni sat ili da skinu etiketu sa novog komada odjeće. Sve to može škoditi zubima, a sa oslabljenog zuba se čak može i odlomiti komadić.
Pojedine osobe toliko pretjeruju pa zubima otvaraju flaše piva ili nekog gaziranog pića, uzdajući se u zdrave i jake zube, a zaboravljaju da je to najpogodniji način da se upropaste zdravi zubi.
Škrgutanje zubima: Ovom navikom kojom reflektujete svoju nervozu nanosite štetu svojim zubima. U nekim slučajevima, ako ste svjesni da imate ovu naviku, pomaže da pronađete neki način da se opustite i oslobodite viška energije.
Tvrde četkice
Neki ljudi misle da su tvrde četkice bolje za zube. Stomatolozi ističu da to nije tačno, pogotovo za starije osobe. Sa godinama se desni povlače i tako korijen zuba postaje izloženiji spoljnim uticajima, što često povećava osjetljivost.
Korijen zuba je prekriven supstancom koja je mnogo tanja od gleđi. Tvrde četkice mogu da iritiraju desni, a to može povećati osjetljivost zuba. Ovakva četkica može oguliti zubnu gleđ i uzrokovati karijes.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...