петак, 10. јануар 2014.

Patite li od migrene ili glavobolje? U čak 30 % slučajeva uzrok je jedna od ovih namirnica!



Patite li od migrene ili glavobolje? U čak 30 % slučajeva uzrok je jedna od ovih namirnica!
TPORTAL.HR - 27.12.2013 15:07
Za određene namirnice vjeruje se da uzrokuju čak 30 posto migrena i glavobolja. Stoga je vrlo važno paziti što i kako jedete.
Ako patite od čestih glavobolja, izbjegavajte hranu s popisa koja potencijalno potiče glavobolju.

Kisela hrana

Namirnice koje su ukiseljene, fermentirana ili na neki drugi način marinirana nerijetko sadrže monosodium glutamat poznat i kao MSG. MSG je pojačivač okusa za koji se pokazalo kako potiče i aktivira migrene. Iako američka FDA tvrdi da je MSG siguran, njegovi učinci i dalje su sporni, piše Yahoo.com.

Kineska hrana

MSG se uobičajeno dodaje u azijsku hranu, posebice kinesku kao sredstvo za poboljšanje okusa. Ostale namirnice koje mogu sadržavati MSG: limenke juhe, smrznuta hrana, prerađena hrana, začini i konzervirano povrće. Zbog kontroverzi oko MSG-a, proizvođači hrane dužni su ga navesti na etiketi.

Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kava i energetska pića. U malim dozama, kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga kofein može pomoći bolje apsorbirati lijekove protiv boli, pa tako i lijekova protiv glavobolje. No visoke doze kofeina, kakve imaju na primjer energetska pića, može uzrokovati razdražljivost, nesanicu, tjeskobu i migrene. Osim toga, dugoročna konzumacija kofeina može stvoriti kemijsku toleranciju u tijelu, ako se naglo prestane s konzumacijom kofeina, to može izazvati migrene.

Sir s plemenitom plijesni

Tiramin, prirodni monoaminski derivat aminokiseline tirozina prirodno se nalazi u mnogim namirnicama, a definira ga se okidača migrena. Sirevi s plemenitom plijesni, kao što su plavi sir, parmezan i cheddar sadrže tiramin, a ima ih i u sušenim kobasicama i dimljenoj ribi.

Hrenovke

Mnogi brendovi hrenovki, salama, kobasica, mesnog doručka i feferona obično sadrže tiramin. Ove namirnice obično sadrže konzervans natrijev nitrat što može u brojnim slučajevima biti okidač migrenama.

Luk

Ne samo da zbog rezanja luka možete proplakati, već nakon njegova konzumiranja možete dobiti i glavobolju. Naime, i luk sadrži tiramin.

Dijetni gazirani sokovi

Brojni dijetni sokovi, grickalice i niskokalorične poslastice sadrže umjetni šećer aspartam. Ova zamjena za šećer povezana je s glavoboljama i migrenom, osobito kod ljudi koji ga konzumiraju redovito tijekom duljeg razdoblja.

Alkohol

Crveno vino može biti povezano s pojačanim migrenama, ali i pivo te bijelo vino mogu uzrokovati ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Također, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati učinke postojeće migrene.

Preskakanje obroka

Preskakanje obroka može izazvati smanjenje razina šećera u krvi što može u konačnici izazvati migrenu. Ako ste skloni migrenama, jedite redovite obroke te uravnoteženu količinu voća i povrća, cjelovite žitarice i nemasno meso tako da tijelo ne ostane gladno prije sljedećeg obroka.

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...