четвртак, 3. април 2014.

Ukusno, a ne goji: Obroci ispod 200 kalorija


03. 04. 2014. 13:12 |
Ljubica Krstić | Foto: Copyright: Profimedia.rs
  
Ako pokušavate da smršate, nije dovoljno samo da se okrenete zdravoj hrani, već bi trebalo i da vodite računa o kalorijama. To ne znači da treba da budete opsednuti i da brojite kalorije u svakom zalogaju, ali bi bilo dobro da znate bar otprilike koliko kalorija unosite u toku dana. Zato pogledajte ove zdrave i ukusne recepte, koji nose manje od 200 kalorija.

1) OVSENE PAHULJICE ZA VOĆEM
Za zdrav doručak, verovatno nema bolje stvari od ovsenih pahuljica. Jedna porcija bi trebalo da se sastoji od polovine šolje suvih pahuljica, koje nose nepunih 150 kalorija. Tome dodajte malo mleka ili jogurta sa smanjenim procentom masnoće, i pustite da odstoji. Kada se pahuljice natope mlekom, one će da nabubre i da omekšaju. U to dodajte voće po izbori - banana je dobra za doručak, ili bilo koja vrsta bobića. To će dodati slatkoću, ali i vitamine vašem doručku.

2) ZAČINJENI LOSOS
Pečena riba je nazaobilazna u zdravoj ishrani. Ako još i dodate vaše omiljene začine, pečena riba može da postane pravi delikates! Zato iskombinujte slačicu u prahu, svež limunov sok, majčinu dušicu, ruzmarin, origano, so i biber, pa tu mešavinu utrljajte u obe strane fileta lososa. Pecite u rerni oko 15 minuta, dok meso ne bude ispečeno, ali da ostane mekano. Robu poslužite sa tanjirem punim salate, i uživajte u zdravom i niskokaloričnom obroku.

3) POVRĆE I HUMUS
Humus je jedan od najzdravijih umaka koji mogu da se pronađu u prodavnici zdrave hrane. Pun je proteina, i veoma brzo će vas zasititi. Ako ga iskombinujete sa povrćem koje sadrži puno vlakana a malo kalorija, kao što je celer ili karfiol, dobićete pravu užinu punu proteina i zdravih masti, i bez nepotrebnih kalorija.

4) SVEŽE ŠPAGETE OD TIKVICA
Za ovo ukusno i brzo jelo će vam trebati dve tikvice, nekoliko komada paradajza, malo maslinovog ulja i začini po želji. Pomoću ljuštilice za krompir od sveže tikvite napravite pljosnate špagete, a paradajz sa začinima i maslinovim uljem dobro sameljite u blenderu. Posolite po želji i prelijte vaše "šoagete" ukusnim svežim sosom.

5) PILETINA PUNJENA SPANAĆEM
Za ovo ukusno jelo potrebna vam je piletina, najbolje bi bilo da je belo meso. Otarasite se kostiju, pa meso dobro istucite kako bi bilo tanko, a dovoljno široko da može da se rola. Jedan luk sitno iseckajte, pa ga prodinstajte. U to dodajte oko 1/4 šolje feta sira i 1/2 šolje svežeg mladog spanaća. Time napunite pileće meso, urolajte i zakačite čačkalicama. Pržite na teflonskom tiganju uz minimalnan dodatak ulja oko 10-15 minuta, dok korica ne dobije lepu zlatnožutu boju.

6) TOSKANSKA KAJGANA
Ako volite kajganu, onda ćete sigurno uživati u ovom niskokaloričnom specijalitetu. Trebaće vam 3 jaja, polovina luka, 2 paradajza i malo maslinovog ulja. Luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte iseckani paradajz i kuvajte na laganoj vatri dok voda ne ispari. Jaja ulupajte, pa dodajte začine po želji, so i biber. Sipajte jaja u tiganj sa paradajzom, i pržite dok ne budu pržena po vašem ukusu.

7) SALATA SA SPANAĆEM I JAGODAMA
Možda zvuči čudno, ali zašto da ne? Ako ste ljubitelj zanimljivih kombinacija ukusa, probajte kombinaciju spanaća i jagoda sa bademima. Jednostavno pomešajte mladi spanać, nekoliko iseckanih jagoda, 1 kašiku blanširanih badema, takođe seckanih i sve to prelijte sa malo balsamiko sirćeta. Ako vam se ne dopadne ova salata, možete iste sastojke da ubacite u blender, dodate malo vode i napravite izuzetno zdrav zeleni sok.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...