уторак, 3. јул 2012.

Ствари које нисте знали о животу стјуардеса



Бити стјуардеса сан је многих дјевојчица, али када одрасту, схвате колико тај посао може бити тежак.
16:42|01/07/2012


Извор: Агенције
Ево неколико ствари које нисте знали о стјуардесама.
1. Стјуардесе су плаћене за сате од тренутка полијетања
Стјуардесе добијају плату само за вријеме проведено на лету. Дакле, одлагања и отказивања летова, као и чекање на пресједање се не плаћају.
2. Стјуардесе обично имају диплому факултета
Конкуренција "на небу" је огромна. На примјер, ако авио компанија распише конкурс за 500 радних мјеста, пријављује се и по 50.000 људи. То значи да се диплома факултета или течно говорење три језика готово подразумијевају. Ипак, најважније је претходно искуство и утисак који кандидат остави на комисију.
3. Могу да буду одбијене због висине
Стјуардесе које су превисоке, или прениске не могу да раде за поједине компаније. Такође, особе које су у браку или имају дјецу, непожељне су за већину авио превозника. Гледа се и њихова физичка кондиција: наиме, стјуардесе којим је на помоћним сједиштима потребан продужени сигурносни појас, не могу да лете.
4. Газирана пића су њихова ноћна мора
Од свих пића која се служе у авионима, највише главобоља стјуардесама задају газирана, јер на тако великој надморској висини треба много времена да се мјехурићи слегну. За то вријеме, средње вјешта стјуардеса може да послужи различита пића троје путника.
5. Постоји строга хијерархија међу стјуардесама
У апартманима у којим живе стјуардесе може да буде и по двадесет дјевојака. То значи да оне које имају дужи стаж у компанији или су се на неки начин истакле у раду имају одређене повластице. Од тога зависи да ли ће на путовању добити лошију или бољу собу, па чак и колико ће им бити дугачка сукња, јер за стјуардесе на пробном раду постоје строга правила облачења. Међутим, када тај период истекне, оне могу по жељи да их скрате.
Ђ.В.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...