четвртак, 5. јул 2012.

Samopregled mladeža, korak po korak


Ivana Stojanov, Foto: Shutterstock, 05. 07. 2012. 00:02
Komentara 0 | Preporuka 0
Samopregled mladeža bi trebalo da obave svi, nezavisno od učestalosti izlaganja suncu, godinama ili tipu kože, a i roditelji bi trebalo redovno da pregledaju svoju decu. Njima se uočavaju promene na izgledu kože, a dovoljno je temeljno se pregledati jednom u dva, tri meseca uz pomoć ogledala.
 


Prvi pregled može da obavi lekar, koji će vam objasniti razliku između postojećih mladeža, pega i tačaka bez pigmenta, a upozoriće vas i na šta da obratite pažnju. Samopregled treba obavljati jednom u dva, tri meseca, to jest četiri do šest puta godišnje. Ako se primeti da se jedan mladež razlikuje u odnosu na druge, da je veći, krvari ili pecka, onda treba doći na pregled, to jest na dermoskopiju - kaže doktor Predrag Poleksić iz kabineta za dermatoskopiju pri Zavodu za kožne venerične bolesti.
On ističe da u ovom Zavodu rade sa “molemaksom”, aparatom za digitalnu dermatoskopiju. Za pregled ne treba uput, a cena je 600 dinara.
Iako je poznato u kojim periodima dana je poželjno izbegavati sunce, postojali su različiti navodi o tome da je dobro sunčati se. Šta je istina?
- Dobro je sunčati se 10 minuta u toku dana da bi se stvorila dovoljna količina vitamina D za ceo dan. To nisu priče, već naučno dokazane činjenice. Sve preko toga vodi ka DNK oštećenju ćelija - kaže doktor Polekić.
ŠTA DA TRAŽITE
Postoje tri glavne vrste raka kože: bazocelularni karcinom, karcinom pločastih ćelija i melanom. Budući da svaki ima mnogo različitih simptoma, važno je da znamo da prepoznamo prve znakove. Nemojte ignorisati sumnjivo mesto samo zato što ne boli. Čim primetite sumnjivi mladež, pegu, otok ili pigmentaciju, konsultujte se s dermatologom.

ZNACI UPOZORENJA
Ako je mladež promenio boju, povećao se ili zadebljao, promenio teksturu, zakažite pregled. Sumnjivi su i mladeži nepravilnih oblika, veći od šest milimetara, kao i svi koji su se pojavili posle 21. godine života. Obratite pažnju na delove kože koji izgledaju kao kraste ili otvorene rane koje ne zaceljuju duže od tri nedelje.

KARTA TELA
Na prvom pregledu nacrtajte dva crteža kontura tela zajedno sa glavom, tako da prikazuju prednju i zadnju stranu. Na crtežu olovkom označite na tačnom mestu gde se nalaze mladeži, pege, kraste i pigmentacijske fleke. Za svaki pregled posle toga, služite se mapom tela kako bi pratili nove pojave i promene na koži.
 
Samopregled: Korak po korak
Potrebno vam je jako svetlo, veliko ogledalo, ručno ogledalo, dve stolice, fen za kosu i olovka.
1 Pregledajte lice, a posebnu pažnju obratite na nos, usne i uši. Koristite oba ogledala kako biste bolje videli.
2 Pažljivo pregledajte teme i skalp, služeći se fenom za kosu i ogledalom kako bi pregledali sve. Zamolite člana porodice ili prijatelja da vam pomogne u pregledu glave.
3 Pregledajte ruke, dlanove, mesta između prstiju i ispod noktiju. Nastavite prema zglobovima i zadnjoj i prednjoj strani nadlaktica.
4 Stanite ispred velikog ogledala i proverite laktove ruku i pazuhe.
Fokusirajte se na vrat, prsa i torzo, a žene bi trebalo da podignu grudi u slučaju mladeža s njihove donje strane.
6 Okrenite leđa ka velikom ogledalu i uz pomoć malog ogledala pregledajte zadnju stranu vrata, ramena i gornjeg dela leđa.
7 I dalje se poslužite s oba ogledala, pa pretražite donji deo leđa, zadnjicu, kao i noge sa zadnje strane.
8 Sedite i podignite svaku nogu na drugu pripremljenu stolicu, a obavezno pregledajte i genitalije. Ne zaboravite na zglobove, zadnji deo kolena, stopala i mesta među nožnim prstima. Pregled završite s petama.
 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...