субота, 14. јул 2012.

Istraživanje: "Kul" više nije buntovnik, već štreber



Današnja percepcija onog što u slengu nazivamo "kul" ponašanje znatno se razlikuje od one od pre desetak godina, tvrde američki naučnici, ističući da buntovnici, poput Džejms Dina, više nisu na ceni.
Studija istraživača iz Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru, čiji su rezultati objavljeni u "Žurnalu individualnih razlika" (Journal of Individual Differences), otkriva da je za današnje mlade "kul" osoba inteligentna, druželjubiva, atraktivna i talentovana.

Pročitajte još i:
- Sama reč "kul" više ne odražava kontrakulturu buntovništva, već sasvim druge kvalitete kao što su ljubaznost, poverenje i uspeh - kazao je psiholog Ilan Dar-Nimrod, vođa istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 1.000 studenata.

Buntovnik u kožnoj jakni sa cigaretom u ustima još može da ima nečeg "kul" u nekim društvenim kontekstima, ali ga je danas uveliko potisnuo lepo vaspitani dečko iz susedstva.

Čak i štreberi, koji su nekada predstavljali antitezu "kul" osobe, prihvatljiviji su za današnje mlade od čvrstih momaka koji umeju da kontrolišu svoje emocije.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...