Unesite svoj mejl ako želite da redovno pratite ovaj blog

уторак, 05. јун 2012.

Sastav "Irie FM" iz Srbije najbolji evropski rege bendRege sastav ''Irie FM'' iz Srbije proglašen je proteklog vikenda za Najbolji evropski rege bend, a po rečima pevača Vukašina Markovića priznanje će tu devetočlanu grupu podstaći da radi na vraćanju rege zvuka na poziciju "rame uz rame sa džezom, bluzom i rokenrolom".
"Irie FM" je osvojio prvo mesto u finalu rege takmičenja u italijanskom gradu Udine. Po Markovićevim rečima, rege je "odmakao dosta od Boba Marlija, ali u lošem pravcu", pa je srpskom bendu bitno da se vrate ''na pravu varijantu slušanja dobre rege muzike''.


- Možemo pomoći da se taj pravac vrati tamo gde mu je mesto, rame uz rame sa džezom, bluzom i rokenrolom, a ne da ide u nekom drugom, lošijem pravcu - objasnio je on, dodavši da se rege muzika nalazi na nezavidnom mestu u Srbiji.

- Svi te gledaju na jedan primitivan i plitak način, što je potpuna besmislica. Mi smo ovde bili uvek neki Don Kihoti i ludaci za koje su se uvek ljudi pitali cime se bave - rekao je Marković.

Marković je podsetio da je ''Irie FM'' nastupao na mnogim festivalima i ranije osvojio nagradu za najbolji bend u jugoistočnoj Evropi što je, kako kaže, bio ''samo korak i polufinale'' do mesta na kome se sada nazlazi.

- Ovo je najveća nagrada do sada, to je faktički prizanje za naš trud - rekao je Marković, koji - osim što peva - u bendu svira i trombon.

''Irie FM'' će kao dobitnik nagrade u Italiji imati priliku da nastupi na svim velikim festivalima tokom leta, ako što su - Rototom Sunsplash, United Islands Festival, Reggae Radio Station Summer Festival, Reeds Festival, Mighty Sounds Festival.

Marković je ocenio da je za njega plaketa koja im je uručena samo ''preliminarna nagrada'', a na pravi način će moći ''da konzumiraju nagradu, ako uspeju da nastupe na više od dve trećine festivala godišnje''.
- Ako to ne uradimo, onda ćemo imati samo to priznanje - zaključio je on.

Marković je istakao da bend neguje ''izvorni momenat regea'', ali na neki svoj specifičan način, a da se žiri odlučio da njima dodeli nagradu, jer im je glavna stavka ''originalnost''. On je istakao da je sa svojim kolegama iz benda trenutno u studiju i da rade na novom materijalu.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...