уторак, 12. јун 2012.

Dijete psihopata? Prvi znaci se primijete već u trećoj godini

Smedia - 09.06.2012 22:24

Djeca koje ne saosjećaju s drugima, nije ih briga za tuđa osjećanja i mišljenje, vole da manipulišu, a krivica im je stran pojam, pokazuju znakove psihopatije.
Ljutnja kod djece je normalna pojava, ali ako su izlivi nasilja prečesti, a dijete ne pokazuje nimalo saosjećanja za druge, to može da ukaže na ozbiljne probleme. Okrutnost prema drugim ljudima, ali i životinjama ukazuje na malog psihopatu, upozoravaju stručnjaci.
Psiholozi tvrde da se rani znaci mogu prepoznati već kod djeteta starog samo tri godine. Upravo rano uočavanje tih problema bi moglo da utiče na njihovo ponašanje i odnos prema društvu, piše Dejli Mejl.
"Takva djeca su najčešće bezosjećajna i nemaju osjećaj krivice, za razliku od drugih ljudi koji razumiju tuđa osjećajna i vode brigu o njima", istakao je profesor Stiven Skot s Instituta za psihijatriju u Londonu.
Ako dijete priupitate šta se dogodilo dječaku koji je pao i posjekao koljeno, većina njih će shvatiti šta se stvarno dogodilo i saosjeća će s povrijeđenim dječakom, ali ne i psihopate. Oni mogu da shvate šta se događa, ali ih jednostavno nije briga, dodao je.
"U kliniku pristigne više od 100 djece svake godine koji potkradaju svoje roditelje i ne mare što im time izazivaju bol i duševnu patnju. Uprkos svoj ljubavi koju dobijaju, takvo ponašanje najčešće vodi dijagnozi psihopatije. Čini se da mozak takve djece ne procesuira strah, zbog čega su skloniji rizikovanju. Posebno im se sviđaju nagrade, a za kazne jednostavno ne mare", tvrdi profesor Skot.
10 NAJČEŠĆIH ZNAKOVA
* Dijete se stalno svađa, tuče ili maltretira druge, krade i uništava kuću.
* Krši osnovna pravila i bježi od kuće ili često ostaje napolju duže od dogovorenog.
* Ne osjeća krivicu pošto je npr. gurnulo druga iz razreda.
* Potpuno je bezosjećajno i ne mari za tuđa osjećanja i mišljenja.
* Nije ga briga za rezultate u školi, iako se zna da je vrlo sposobno.
* Djeluje hladno, a osjećanjima se koristi kako bi druge okrivilo za svoja nedjela ili kako bi manipulisalo.
* Za svoje greške pronalazi krivce.
* Nema strah i voli opasne avanture.
* Kazne ga ne pogađaju.
* Jedino što cijeni su nagrade, pa čak i ako ih dobija krađom. Ne brine ga koga će pritom da povredi.
ŠTA URADITI?
Djeca s dijagnozom psihopatije ne gledaju roditelje u oči, ali da bi što bolje shvatili vaše riječi upravo im to treba, pogled oči u oči. Ona su izuzetno inteligentna zato treba da budete oprezni sa svojim pravilima, jer ako ih jednom postavite treba ih se držite, savjetuje roditeljima profesor Skot, prenosi 24 sata.
Ohrabrujte ih ako učine nešto dobro, ali ukoliko izazivaju svađu dajte im kratko i jasno do znanja da takvo ponašanje nećete tolerisati. Nemojte razvlačiti, već razgovarajte s njima čim se smire, dodao je.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...