уторак, 12. јун 2012.

Inđija: Od siromašne palanke do grada za primer za samo 10 godina


Da je trećina opština u Srbiji, bar na putu da jednog dana bude kao Inđija, za ovu zemlju bi bilo neke šanse. A Inđija je pre samo desetak godina bila prosečno siromašno mesto sa svim problemima koji idu uz kvalifikaciju nerazvijene opštine. Onda su stvari počele da se menjaju.
Opštinski budžet u 2002. godini bio je svega 400.000 maraka, danas je veći od 23 miliona evra; postojale su samo četiri fabrike, danas ih ovde radi oko četrdeset i najveći deo njih su strane investicije; u opštini su se provodili sati i dani pred šalterima, sad se sve završava za nekoliko minuta... I nikakvog čarobnog štapića nije bilo, samo čvrsta odluka da se može ići napred.
 
Ključ uspeha je bio u radikalnoj reformi opštinske uprave i otvaranju potpuno komunalno opremljenih industrijskih zona u kojima je buduće investitore čekala kompletna infrastruktura.
 


Ogromni vratovi kranova se i danas uzdižu nad ovim parčetom sremske ravnice - u severoistočnoj industrijskoj zoni danski “Grundfos”, najveći svetski proizvođač pumpi, gradi fabriku koja će zaposliti 500 radnika, a u neposrednoj blizini pomaljaju se obrisi IT parka, buduće balkanske silicijumske doline.
 

 
 
U toku su radovi i na izgradnji jedne austrijske fabrike, dok Belgijanci prave pogon za preradu klaničkog otpada, a punom parom radi i „Autlet centar“ otvoren pre dva meseca.
 
Činjenica da je u inđijsku opštinu do sada uloženo oko pola milijarde evra direktnih investicija donela joj je status najbolje opštine u Srbiji u kojoj je od 2000. godine broj nezaposlenih sa 11.000 smanjen na 4.411.
 

Predsedniku opštine Goranu Ješiću
žitelji Inđije su poverili i četvrti mandat
Onaj ko je odsustvovao iz Inđije proteklu deceniju teško da bi danas mogao da prepozna Dom kulture ili Dom zdravlja, Ulicu vojvode Stepe sa kandelabrima okićenim cvećem, Železničku ulicu, a trenutno se gradi jedan pravi bulevar...
 
To je dalo rezultate i na socijalnom planu, pa je svako selo inđijske opštine dobilo vrtić, a obezbeđena je besplatna užina za predškolce i učenike osnovnih škola.
 
U Inđiji se takozvani vukovci, umesto knjigama, nagrađuju računarima, a najbolji studenti dobijaju stipendije do 1.500 evra godišnje. Renovirane su sve seoske ambulante, a od prošle godine javni prevoz besplatan je za đake, penzionere i osobe sa posebnim potrebama.
 
- Godišnje nam više od dvadeset opština iz Srbije dođe u posetu da uzme pelcer, ali u 90 odsto slučajeva posle ništa ne urade. Mi smo imali snage i hrabrosti da sve započete reforme realizujemo do kraja - kaže Sunčica Božić iz opštinske uprave.
 

„Autlet centar“ u Inđiji, otvoren je pre
dva meseca i već radi punom parom
Preduzetnik Milan Živić, koga srećemo u centru, kaže da je Inđija lepo mesto za život, ali da bi standard mogao biti i veći, dok njegov novopečeni sugrađanin Aleksandar Stojičić, koji se doselio iz Beograda, kaže da se ne kaje zbog svoje odluke:
- Pre godinu dana sam ovde kupio kuću, sve formalnosti sam završavao u rekordnom roku i sad sam u fazi traženja posla!
 
Potencijale Inđije prepoznali su i u svetu, pa je 2008. godine ugledni “Fajnenšel tajms” stavio na listu 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja, gde se našla u društvu Berlina, Londona, Pariza, Kopenhagena, a ove godine je sa iste adrese stiglo još jedno priznanje: Inđija je druga najbolja destinacija u Evropi prema efektivnosti troškova ulaganja.
 
A čovek koji je najzaslužniji za „inđijsko čudo“, predsednik opštine Goran Ješić, na sastanak stiže na motoru i u majici simboličnog izgleda - na njoj je Brzi Gonzales. Brzina je odlika ovog mladog čoveka koji je na čelo opštine došao sa 26 godina i upravo je na prethodnim izborima overio četvrti mandat. Za tu pobedu bilo je dovoljno njegovo ime i spisak stvari koje su u opštini urađene.
 
- Sve je u kontinuitetu reformi. Prve četiri godine bio je pakao, a sada je mnogo lakše. Lokalna uprava je maksimalno efikasna, a kod potencijalnih investitora nas promovišu oni koji ovde već rade - kaže Ješić.
 
Sistem 48
Reforme u Inđiji započele su uvođenjem sistema 48, jedinstvenog informacionog sistema u Evropi koji služi za bolje upravljanje opštinom i kvalitetnijom kontrolom javnih prduzeća. Svi problemi građana prijavljuju se na jednom mestu, a dežurne službe javnih preduzeća u najkraćem roku izlaze na teren i u roku od 48 sati problem se ili rešava ili se građanin obaveštava dokle se stiglo u otklanjanju problema.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...