субота, 16. јун 2012.

Naši matematičari na svetskom takmičenju


Četvorica učenika drugog razreda Matematičke gimnazije i njihov vršnjak iz ivanjičke gimnazaije učestvovaće na superfinalu najboljih mladih matematičara sveta, koje se u avgustu održava na Kavkazu.

Ivan Tanasijević
Radi se o turniru koji je posle međunarodnih olimpijada najpoznatije i najmasovnije takmičenje iz matematike. Koliki je ovo uspeh za sve njih, govori i to da će se od 10.000 kandidata iz celog sveta samo njih 50 takmičiti u finalu.
Put takozvane Evroazije krenuće mladi matematičari iz Beograda Ivan Tanasijević, Đorđe Žikelić, Maksim Stokić i Petar Trifunović, kao i Lazar Mojsilović iz Ivanjice, kome je učešće na ovom takmičenju obezbedila pobeda na 33. Matematičkom turniru gradova sa sedištem u Moskvi.

- Oduvek sam voleo fiziku i matematiku, osvajao sam državna i republička takmičenja, ali učešće na Kavkazu za mene je veliko priznanje. Put je dug, pa ću poneti dosta dobre volje, strpljenja, ali i znanja kako bih u najboljem svetlu predstavio svoju školu i našu zemlju - priča Lazar Mojsilović.

Lazar Mojsilović
On kroz čitavo školovanje pokazuje izuzetnu nadarenost za matematiku i fiziku i već je osvojio prva mesta na gotovo svim takmičenjima u našoj zemlji. Povremeno stiže da se bavi sportom, trenirao je košarku pa plivanje. Zaljubljenik je u muziku, završio je i nižu muzičku školu, i odlično svira klavir.

Maksim Stokić
Ivanu i Đorđu ovo nije prvi put da idu na ovakvo takmičenje.

- Bili smo prošle godine i takmičenje je zaista lepo organizovano i zamišljeno tako da sve vreme dok smo tamo razrađujemo razne matematičke teme, rešavamo probleme... Radujem se ponovnom učešću - kaže Ivan, koji je završio i nižu muzičku školu pa ponekad svira klavir i koji posebno interesovanje gaji prema astronomiji.

Petar Trifunović
U ekipi je i Maksim Stokić, takođe iz Matematičke gimnazije, kao i Petar Trifunović, koji se još kao osnovac takmičio na Ojlerovoj olimpijadi i osvojio bronzanu medalju.

Đorđe Zikelić
- Očekujem da će ovo biti jedno zanimljivo iskustvo jer se radi svih deset dana, koliko ćemo provesti tamo. To nije klasično takmičenje od nekliko sati, već rešavamo probleme stalno, a svi dobijaju nagrade. Takmičenje, zapravo, ima formu istraživačkog rada. Matematika ostavlja vreme da se bavim i drugim aktivnostima, tako da sam ranije trenirao hokej, a sada samo rekreativno igram fudbal - priča Petar Trifunović.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...