четвртак, 21. јун 2012.

Većini mladih Novosađana direktno nuđena drogaVećina Novosađana mlađih od 30 godina, tačnije njih 58 odsto, bilo je u situaciji da im je direktno nuđeno uživanje neke droge, pokazuje istraživanje koje je povodom Svetskog dana borbe protiv droge, 26. juna, sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" u Novom Sadu, a čiji su rezultati danas predstavljeni javnosti.
Droga nuđena čak 58 odsto mladih Novosađana
Prema rečima direktora pomenute bolnice i autora istraživanja Milana Vlaisavljevića, broj mladih Novosađana kojima je nuđena droga značajno je porastao u poslednje dve godine o čemu svedoče uporedni rezultati istrazivanja sprovedenog od 13. do 15. juna ove godine i prethodnog koje je rađeno 2010. godine, koji govore da je taj procenat sa 48,5 porastao na čak 58 odsto.
 
"Podaci o povećanju broja onih kojima je nuđena droga mogu se dovesti u vezu sa 'menjanjem strategije' u distribuciji droge, koja ide ka većoj diskreciji, ali i 'direktnom marketingu' koji je sve snažniji", rekao je Vlaisavljević.
 
On je dodao da je zabeležen i porast broja onih koji opravdavaju podelu na "lake" i "teške" droge (sa 59,6 na 60 odsto) što, kako je istakao, povećava rizik od zlopotrebe.
 
Istraživanjem "Novosađani i droga", po slučajnom uzorku, obuhvaćen je 441 žitelj Novog Sada oba pola, uzrasta od 15 do 30 godina, a cilj istraživanja je utvrđivanje stepen izloženosti mladih rizicima, odnosno dostupnosti droge kao društvenom faktoru rizika, i informisanosti i ispravnosti stavova o drogama.
 
Da su mladi u Novom Sadu okruženi drogom pokazuju i podaci da je 57,1 odsto ispitanika izjavilo da u svom neposrednom okruženju imaju poznanika koji zloupotrebljava drogu, da njih 45,3 procenta zna gde i od koga može da nabavi droga, dok je 22,8 anketiranih bar jednom probalo neku od droga.
 
"Rezultati istraživanja pokazuju da su kod mladih Novosađana i dalje u značajnoj meri prisutne predrasude i zablude o drogama, a jedna od njih je da se droga može uzimati kontrolisano i u specijalnim prilikama, što smatra čak 35 odsto ispitanika", istakao je Vlaisavljević, dodajući da je dobro to što većina, odnosno 58,4 odsto, smatra da je za rešenje problema narkomanije potrebna stručna pomoć, a ne samo čvrsta volja i prestanak unošenja droge.
 
Prema njegovim rečima, navedeni rezultati pokazuju i to da su mladi spremniji zavisniku u okruženju dati drugu šansu da se uključi u normalne životne tokove, što olakšava njegovu resocijalizaciju.
 
Vlaisavljević je naveo da najveći broj mladih o problemu narkomanije informacije dobija sa interneta (24, 9 odsto), dok te informacije od roditelja i drugara dobija oko deset odsto.
 
Ono što je pozitivno jeste da su u odnosu na pre dve godine, mladi u nešto manjoj meri izloženi drogama u svom neposrednom okruženju i taj procenat je sa 61,3 smanjen na 57,1.
 
U manjoj meri su i informisani gde i od koga može da se nabavi droga i taj procenat je sa 54,3 smanjen na 45,3 odsto.
 
Jedan od značajnijih podataka dobijenih ovim istraživanjem jeste da su drogi znatno izloženiji mladići u odnosu na devojke.
 
Tako, 63,2 odsto muškaraca poznaje nekog ko koristi drogu, dok je kod devojaka taj procenat 51 odsto, a 69 odsto muškaraca je bilo u situaciji da im je direktno ponuđena droga, za razliku od devojaka kojih je 47 procenata imalo takvu situaciju.
 
I procenat onih koji su bar jednom probali drogu se znatno razlikuje u zavisnosti od pola o kome je reč, 30,5 odsto muškaraca je imalo iskustvo sa nekom od droga, dok je nasuprot njima 15 odsto devojaka probalo neku od droga.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...