уторак, 5. јун 2012.

Sastav "Irie FM" iz Srbije najbolji evropski rege bendRege sastav ''Irie FM'' iz Srbije proglašen je proteklog vikenda za Najbolji evropski rege bend, a po rečima pevača Vukašina Markovića priznanje će tu devetočlanu grupu podstaći da radi na vraćanju rege zvuka na poziciju "rame uz rame sa džezom, bluzom i rokenrolom".
"Irie FM" je osvojio prvo mesto u finalu rege takmičenja u italijanskom gradu Udine. Po Markovićevim rečima, rege je "odmakao dosta od Boba Marlija, ali u lošem pravcu", pa je srpskom bendu bitno da se vrate ''na pravu varijantu slušanja dobre rege muzike''.


- Možemo pomoći da se taj pravac vrati tamo gde mu je mesto, rame uz rame sa džezom, bluzom i rokenrolom, a ne da ide u nekom drugom, lošijem pravcu - objasnio je on, dodavši da se rege muzika nalazi na nezavidnom mestu u Srbiji.

- Svi te gledaju na jedan primitivan i plitak način, što je potpuna besmislica. Mi smo ovde bili uvek neki Don Kihoti i ludaci za koje su se uvek ljudi pitali cime se bave - rekao je Marković.

Marković je podsetio da je ''Irie FM'' nastupao na mnogim festivalima i ranije osvojio nagradu za najbolji bend u jugoistočnoj Evropi što je, kako kaže, bio ''samo korak i polufinale'' do mesta na kome se sada nazlazi.

- Ovo je najveća nagrada do sada, to je faktički prizanje za naš trud - rekao je Marković, koji - osim što peva - u bendu svira i trombon.

''Irie FM'' će kao dobitnik nagrade u Italiji imati priliku da nastupi na svim velikim festivalima tokom leta, ako što su - Rototom Sunsplash, United Islands Festival, Reggae Radio Station Summer Festival, Reeds Festival, Mighty Sounds Festival.

Marković je ocenio da je za njega plaketa koja im je uručena samo ''preliminarna nagrada'', a na pravi način će moći ''da konzumiraju nagradu, ako uspeju da nastupe na više od dve trećine festivala godišnje''.
- Ako to ne uradimo, onda ćemo imati samo to priznanje - zaključio je on.

Marković je istakao da bend neguje ''izvorni momenat regea'', ali na neki svoj specifičan način, a da se žiri odlučio da njima dodeli nagradu, jer im je glavna stavka ''originalnost''. On je istakao da je sa svojim kolegama iz benda trenutno u studiju i da rade na novom materijalu.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...