петак, 22. јун 2012.

U svijetu ima 200 potomaka Lava Nikolajeviča Tolstoja


U svijetu ima 200 potomaka Lava Nikolajeviča Tolstoja



AGENCIJE - 21.06.2012 17:03
MOSKVA - U desetak zemalja svijeta živi oko dvije stotine potomaka Lava Nikolajeviča Tolstoja (1828-1910) koji se svake druge godine okupljaju radi viđanja i druženja, izjavio je prapraunuk slavnog pisca Vladimir Tolstoj.
Kako je prenijela Vjerska informativna agencija (VIA), u Rusiji živi dvadesetak Tolstojevih potomaka, u Švedskoj skoro sto, dok su ostali u Italiji, Urugvaju, Brazilu, Americi i Francuskoj.
Nisu svi pravoslavci, ima ih katolika, ali i protestanata.
Vladimir Tolstoj, koga je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno imenovao za jednog od brojnih savjetnika, kaže da su se neki 1945. vratili iz tadašnje Jugoslavije u Rusiju.
Inače, Vladimir Tolstoj je već godinama direktor memorijala "Jasna Poljana", koji je od Moskve udaljen 200 kilometara, a u kome je slavni pisac proveo najveći dio svog života.
Vladimir Tolstoj je do prije nekoliko godina pozivao Rusku pravoslavnu crkvu da ponovo razmotri okolnosti pod kojima je njegov čukundeda 1901. godine anatemisan i isključen iz Crkve. To isključenje je, kako se navodi, odvojilo znatan dio ruskih intelektualaca od crkve i ta distanca je ostala do danas.
Ruski sveštenici vjernicima ne savjetuju da čitaju djela Tolstoja.
VIA podsjeća da je 100. godišnjica Tolstojeve smrti prije dvije godine obilježena veoma skromno i da je on ne samo za Crkvu, već i za državu, ostao buntovnik.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...