среда, 13. јун 2012.

Hikikomori - sve češći poremećaj ponašanja u Japanu


Hikikomori je poremećaj ponašanja raširen u Japanu uglavnom kod mladića, a karakterišu ga povučen život kod kuće, nedostatak interesa i želje za školom i radom koji traju i duže od šest meseci.
Doktor Alan Teo, psihijatar Univerziteta Mičigen u An Arburu, objavio je u Međunarodnom časopisu za socijalnu psihijatriju članak o prvom slučaju hikikomorija u SAD, koji govori o čoveku starom 30 godina koji je živeo izolovano u svom stanu tri godine.

"Prvu godinu proveo je u prilično prostranom toaletu, hraneći se onim što bi mu doneli". Nije se prao, nuždu je vršio u kante i boce, a vreme provodio na internetu igrajući video igre", opisao je Teo. Profesor Takahiro Kato, Odsek za neuropsihijatriju Univerziteta Kjušu kaže da je tokom života hikikomorijem pogođeno 1,2 odsto Japanaca, prenosi portal Pliva.

"Osim toga, jedno istraživanje utvrdilo je 264.000 slučaja hikikomorija u Japanu, koji broji oko 127 miliona stanovnika kojima treba dodati 460.000 ljudi koji će tek oboleti. Prema Katovim rečima, u bliskoj budućnosti u Japanu će biti oko milion slučajeva, što će imati socijalno-ekonomske posledice, a neki stručnjaci ocenjuju da je reč o epidemiji. Situacija je još ozbiljnija ako se uzme u obzir da u Japanu ima samo 169 psihijatara za mlade, a prvi znakovi izostajanja iz škole ili izolacija ponekad se mogu pojaviti u uzrastu od 12 godina.

Osim toga, neki roditelji se stide takvog deteta i oklevaju da zatraže stručnu pomoć ili je dete odbija, a ponekad i tolerišu takvo ponašanje. Fenomen takođe nije povezan s zavisnošću od interneta ili video igrica ali one, prema profesoru Katou, smanjuju potrebu za direktnom komunikacijom sa ljudima. Prema njegovom mišljenju, tradicionalna japanska porodica, koja je imala mnogo dece i živela je pod istim krovom sa dedama i bakama, ustupila je mesto porodičnom jezgru u kome i otac i majka rade, koja ima manje dece i manje kontakata sa rodbinom i komšijama.

"To čini hikikomori vidljivijim i problematičnijim", rekao je Kato i dodao da bi jedan od razloga mogao biti i veliki pritisak u školi i zlostavljanje kome su neki učenici su izloženi. Poremećaj ponašanja nije povezan isključivo s japanskom kulturom, jer su slučajevi hikikomorija otkriveni u Omanu, Španiji, Italiji, Južnoj Koreji i Francuskoj, gdje je u poslednjih 15 meseci zabeleženo tridesetak slučajeva kod mladih starijih od 16 godina, ali i uzrasta od 25 do 30 godina.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...