четвртак, 2. јануар 2014.

Пензионер завештао стан вртићу у Гучи

Адам Икодиновић, родом из Рогаче у Драгачеву, није заборавио сиромашко детињство

Адам Икодиновић са плакетом општине Лучани (Фото „Наша радост“)
Лучани – Пензионер из Београда Адам Икодиновић завештао је свој стан од 49 квадрата дечјем вртићу „Бамби“ у Гучи. У разговору са Младомиром Сретеновићем, председником општине Лучани, Икодиновић је испричао да заслуга за ово доброчинство припада његовој супрузи Станки, која је преминула почетком прошле године.
„Она је, радећи у државној служби, стекла овај стан на Карабурми. Ми нисмо имали деце, али сада се осећам као да имам много унучића“, рекао је Икодиновић.
Он је рођен у Рогачи код Гуче, где је провео сиромашко детињство, а дуже од четири деценије радио јер као возач у „Градском саобраћајном предузећу”, у Београду.– Срећан сам што у нашој Србији још постоје овакви људи и што је Адам пореклом из наше Рогаче – рекао нам је Младомир Сретеновић.
Уговор о завештању оверен је у Првом општинском суду у Београду. Предшколска установа „Наша радост“ из Лучана планира да, после преузимања власништва, стан на Карабурми прода и новац уложи у обнову вртића у Гучи. – Дивим се Адаму Икодиновићу, овакви докази људскости врло су ретки – рекла је за наш лист Љиљана Дмитрић, директор „Наше радости“.
Она наводи да установа данас свакодневно брине о укупно 360 малишана на подручју лучанске општине, од којих 170 прихвата вртић у Гучи. То је, каже она, неки број који се усталио последњих година, иако је ова општина у таласу депопулације.
Од ове јесени, рецимо, не ради предшколска група у Каони где је за тај узраст стасало само троје деце, са којима ради тамошња учитељица. Али, наставиле су рад предшколске групе у Вичи, Котражи и Горачићима, пошто испуњавају услов да окупе најмање петоро малишана.
После Првог светског рата (1921. године) општина Лучани имала је 25.224 становника и број је непрестано растао до 1953. године, кад је у овом крају, познатом и као Драгачево, било 34.412 житеља. Од тада, народ се из године у годину осипа па су Лучани на попису 2011. године имали само 20.855 становника.
У Адамовој Рогачи за шест последњих деценија број житеља смањен је за пет стотина са 767 на 264.
Г. О.
објављено: 06/12/2013

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...