субота, 25. јануар 2014.

OVO ĆE VAM TREBATI: Uz pomoć ovog trika otkrijte GMO namirnice!


Iako GMO proizvodi nisu obilježeni, Kaltonovi kažu da postoji trik koji može da vam pomogne da prepoznate GMO voće i povrće. Evo zastrašujuće činjenice - efekat genetski modifikovane hrane na ljudsko tijelo nikada nije naučno ocijenjen – ali 80 odsto naše upakovane hrane sadrži DNK-manipulisane sastojke.
23.01.2014 u 21:22 h
OVO ĆE VAM TREBATI: Uz pomoć ovog trika otkrijte GMO namirnice!


Da sve bude još gore, genetski modifikovana hrana nije označena kao takva, što otežava vaš napor da je izbjegnete. Zahtjev za etiketiranje takvih namirnica je poražen uz pomoć džinovskih proizvođača hrane.
Naučnici genetski modifikuju usjeve u cilju poboljšanja otpornosti biljke na štetočine, povećanja prinosa i smanjenja vremena sazrijevanja. Problem je što ne znamo kako ove namirnice utiču na naše zdravlje, jer nisu objavljeni rezultati istraživanja o uticaju takve hrane na ljudski organizam i zdravlje.
"Ispitivanja nisu urađena, pa smo sada mi postali zamorčići. Svako ko kaže: "Mi znamo da je hrana savršeno bezbjedna" – ili je nevjerovatno glup ili namjerno laže", istakao je kanadski genetičar Dejvid Suzuki.
Džejson Kalton, nutricionista koji je studirao na Harvardu i Jejlu, koautor je knjige "Bogata hrana, siromašna hrana" sa suprugom Mirom, takođe nutricionistom, koja ističe potencijalne opasnosti od GMO proizvoda.
Njihov savjet je da se držimo organskih, svježih namirnica ili onih koji se gaje lokalno, a da izbjegavamo GMO proizvode. Zapamtite da industrijski dobijeno mlijeko, meso, i riba često podstiču od životinja hranjenih GMO kukuruzom, lucerkom, ili sojom.
Iako GMO proizvodi nisu obilježeni, Kaltonovi kažu da postoji trik koji može da vam pomogne da prepoznate GMO voće i povrće. Potražite broj na naljepnici proizvoda, koji se zove PLU (Product Lookup Number). Ako je PLU četvorocifreni broj koji počinje sa 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO ali je nastao na farmi koja koristi hemikalije i pesticide.
Ukoliko broj na naljepnici ima pet cifara koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez hemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije.
"Možete mirne savjesti da kupite ove namirnice", kaže Kalton.
Ali proizvodi označeni petocifrenim brojem koji počinje sa 8 su GMO usjevi.
"Oni su neprirodno uzgojeni uz primjenu genetske modifikacije".
Zbog činjenice da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni i nisu obilježeni, gotovo je nemoguće da ih izbjegnete u potpunosti. Međutim, ovo voće i povrće se rijetko genetski modifikuje: luk, ananas, avokado, grašak, špargle, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, grejp, lubenice i pečurke.
sljedeći proizvodi imaju daleko veće šanse da budu genetski modifikovani: jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, grožđe, spanać, zelena salata, krastavci, borovnice, krompir, boranija, kelj, naradže, kukuruz, tikvice, višnje, i ljute papričice.
Dnevno.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...